Izobraževanje

Študijski procesi do konca semestra

25. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Uradni konec epidemije covid-19 se približuje, v veljavo stopi po 31. maju, življenje se počasi vrača v normalne tirnice. Z 18. majem so se otroci vrnili v vrtce, med klopi pa nekateri šolarji. kako pa je s študijskim procesom do konca letnega semestra? Tri slovenske javne univerze pa so za študente odredile sklepe. Spodaj najdete povzetek. 

Univerza v Ljubljani

Univerza v Mariboru

Na Univerzi v Mariboru so za spopadanje z epidemijo izdali Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa, ki ga dopolnjujejo skladno s potrebami.

Kjer je to možno, univerza do preklica izvaja študijske dejavnosti na daljavo. Če obveznosti ni mogoče opravljati na daljavo, se izvedejo v prostorih univerze, pri čemer je treba upoštevati preventivne ukrepe, odrejene s strani vlade, NIJZ in Univerze v Mariboru. Fakulteta mora v tem primeru pripraviti varnostni protokol izvedbe dela z navodili za izvajalce in študente.

Študenti morajo med zadrževanjem v prostorih univerze:

Univerza na Primorskem

Tudi Univerza na Primorskem je sklenila, da se pedagoški proces in preverjanje znanja izvaja prilagojeno – na daljavo, kjer je mogoče. V kolikor učne ustanove, kot so bolnišnice, domovi starejših občanov, šole in podobno, ne omogočajo izvajanja usposabljanja, učenja in oblik poučevanja v skupinah, se te aktivnosti prestavi na kasnejši čas. Prestavi se tudi dogodke in obštudijske dejavnosti.

V prostorih univerze so dovoljene oblike pedagoškega dela, ki jih ni mogoče izvesti spletno, kot je praktično delo. Dovoljeno je tudi delo z mentorjem, klinično in praktično usposabljanje v učnih ustanovah, če to omogoča učna ustanova, raziskovalno delo in priprave na učni proces zaposlenih.

Izvajanje pisnega preverjanja je dovoljeno, kjer tega ni mogoče ustrezno nadomestiti z drugimi oblikami preverjanja znanja.

Dovoljene aktivnosti izvajajo skladno z Navodili za izvajanje dela v prostorih univerze, v katerih so navedene točne usmeritve glede delovanja v stavbah univerze. Vključena so navodila za delovanje od vstopa v stavbo do laboratorijskih vaj in knjižnice.

V stavbe univerze sicer lahko vstopajo le zdravi študenti in zaposleni, ki tudi podpišejo izjavos katero jamčijo, da so zdraviKontakt s strokovnimi službami še naprej poteka preko spleta ali telefona. Za morebitne nujne zadeve pa se morajo študenti predhodno dogovoriti za termin srečanja.

Vse študente in zaposlene na univerzi pozivajo k dosledni higieni rok, spoštovanju splošnih higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni, spremljanju preverjenih in uradnih informacij – predvsem NIJZ in Svetovne zdravstvene organizacije.

Več informacij najdete tukaj.

Vir: student.si