Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 May 2020

Študijski procesi do konca semestra

Uradni konec epidemije covid-19 se približuje, v veljavo stopi po 31. maju, življenje se počasi vrača v normalne tirnice. Z 18. majem so se otroci vrnili v vrtce, med klopi pa nekateri šolarji. kako pa je s študijskim procesom do konca letnega semestra? Tri slovenske javne univerze pa so za študente odredile sklepe. Spodaj najdete povzetek. 

Univerza v Ljubljani

 • Sklep, ki ga je sprejel rektor Igor Papič, stopi v veljavo 18. 5. 2020 in velja do preklica.
 • V sklepu je določeno, da se študijski programi tega študijskega leta, kjer je to možno, izvedejo preko spleta. Pedagoško delo, ki je nujno za dokončanje obveznosti, vendar ga ni mogoče izvajati preko spleta, se lahko izvede ob fizični prisotnosti študentov.
 • Pri delu v živo pa je treba zagotoviti fizično distanco najmanj 1,5 metra, zagotoviti ustrezno higieno roko, uporabljati zaščitno opremo, prezračevati prostore, upoštevati priporočila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ostala pravila za preprečevanje širjenja okužbe.
 • Preverjanja znanj in veščin je priporočljivo izvesti preko spleta, in sicer v obliki ustnih izpitov oziroma zagovorov zaključnih del. Izvedba izpitov s fizično prisotnostjo je dovoljena le, če drugače ni mogoče izvesti preverjanja znanja. Pri tem morajo biti izpolnjeni pogoji za preprečevanje širjenja okužbe.
 • Od 18. maja je možna tudi uporaba fakultetnih knjižnic. Te pa morajo delovati po NIJZ priporočilih za knjižnice.
 • vse informacije najdete tukaj.

Univerza v Mariboru

Na Univerzi v Mariboru so za spopadanje z epidemijo izdali Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa, ki ga dopolnjujejo skladno s potrebami.

Kjer je to možno, univerza do preklica izvaja študijske dejavnosti na daljavo. Če obveznosti ni mogoče opravljati na daljavo, se izvedejo v prostorih univerze, pri čemer je treba upoštevati preventivne ukrepe, odrejene s strani vlade, NIJZ in Univerze v Mariboru. Fakulteta mora v tem primeru pripraviti varnostni protokol izvedbe dela z navodili za izvajalce in študente.

Študenti morajo med zadrževanjem v prostorih univerze:

 • uporabljati zaščitne maske,
 • redno razkuževati roke,
 • upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra,
 • zapustiti prostore čim hitreje po končani obveznosti,
 • upoštevati navodila izvajalcev in ostale ukrepe.

Univerza na Primorskem

Tudi Univerza na Primorskem je sklenila, da se pedagoški proces in preverjanje znanja izvaja prilagojeno – na daljavo, kjer je mogoče. V kolikor učne ustanove, kot so bolnišnice, domovi starejših občanov, šole in podobno, ne omogočajo izvajanja usposabljanja, učenja in oblik poučevanja v skupinah, se te aktivnosti prestavi na kasnejši čas. Prestavi se tudi dogodke in obštudijske dejavnosti.

V prostorih univerze so dovoljene oblike pedagoškega dela, ki jih ni mogoče izvesti spletno, kot je praktično delo. Dovoljeno je tudi delo z mentorjem, klinično in praktično usposabljanje v učnih ustanovah, če to omogoča učna ustanova, raziskovalno delo in priprave na učni proces zaposlenih.

Izvajanje pisnega preverjanja je dovoljeno, kjer tega ni mogoče ustrezno nadomestiti z drugimi oblikami preverjanja znanja.

Dovoljene aktivnosti izvajajo skladno z Navodili za izvajanje dela v prostorih univerze, v katerih so navedene točne usmeritve glede delovanja v stavbah univerze. Vključena so navodila za delovanje od vstopa v stavbo do laboratorijskih vaj in knjižnice.

V stavbe univerze sicer lahko vstopajo le zdravi študenti in zaposleni, ki tudi podpišejo izjavo, s katero jamčijo, da so zdravi. Kontakt s strokovnimi službami še naprej poteka preko spleta ali telefona. Za morebitne nujne zadeve pa se morajo študenti predhodno dogovoriti za termin srečanja.

Vse študente in zaposlene na univerzi pozivajo k dosledni higieni rok, spoštovanju splošnih higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni, spremljanju preverjenih in uradnih informacij – predvsem NIJZ in Svetovne zdravstvene organizacije.

Več informacij najdete tukaj.

Vir: student.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

10511

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino