Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Apr. 2021

Svetovna mladinska mobilizacija – vodilna vloga mladih pri odpravljanju posledic epidemije

14. decembra 2020 je zavezništvo največjih svetovnih mladinskih gibanj in organizacij (The big six), skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in fundacijo Združenih narodov oblikovalo novo kampanjo z naslovom Svetovna mladinska mobilizacija za ustavljeno generacijo. Cilj kampanje je vključevanje mladih v iskanje rešitev za odpravljanje negativnih posledic, ki jih je na njih pustil COVID-19.

Kampanjo v prvi vrsti vodi združenje Velikih šest mladinskih organizacij (The big six), ki vključuje Krščansko mladinsko združenje (YMCA), Svetovno krščansko združenje deklet (YWCA), Svetovna organizacija skavtskega gibanja (WOSM), Svetovno združenje skavtinj (WAGGGS), Zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in Mednarodno priznanje vojvode Edinburškega (DofE – The Duke of Edinburgh's International Award), krovna organizacija Programa MEPI – Mednarodno priznanje za mlade. Organizacije skupaj zastopajo več kot 250 milijonov mladih po vsem svetu s skupnim namenom nudenja podpore mladim pri aktivnem vključevanju in oblikovanju pobud za spopadanje z vplivom epidemije na njihova življenja.

Prepoznane posledice epidemije na življenja mladih vključujejo motnje v izobraževanju, negativen vpliv na duševno zdravje in dobro počutje, ekonomsko negotovost, izgubo ali pomanjkanje zaposlitvenih možnosti in druge dejavnike, ki so za seboj pustili ustavljeno generacijo, ki jo kampanja tudi naslavlja.

Ukrepi, ki jih kampanja globalne mobilizacije mladih prinaša, vključujejo sklad v vrednosti petih milijonov ameriških dolarjev, namenjen podpori mladinskim organizacijam na lokalni in nacionalni ravni, ki med drugim ponuja nepovratna sredstva za oblikovanje rešitev pod vodstvom mladih in pospeševalni program za povečanje obstoječih prizadevanj. Eden izmed ukrepov je tudi organizacija Svetovnega vrha mladih (Global Youth Summit), ki bo v tem tednu potekal od 23. do 25. aprila. Na dogodku bodo sodelovali mladi z vsega sveta in ključni deležniki iz agencij Združenih narodov, vladni predstavniki posameznih držav in drugi partnerji, ki se bodo srečali z namenom razpravljanja o potrebah mladih v svetu po epidemiji COVID-19.

Svetovnega vrha mladih se bosta udeležili tudi dve udeleženki Programa MEPI – Taja Bregant, MEPI udeleženka na srebrni stopnji in dijakinja na Britanski mednarodni šoli v Ljubljani ter Neža Račečič, MEPI udeleženka na bronasti stopnji in dijakinja Gimnazije Novo mesto. Taja in Neža bosta preko socialnih omrežij Zavoda MEPI tudi poročali o njuni izkušnji in ugotovitvah, do katerih sta prišli ob udeležbi na dogodku. Njune objave lahko v nalsednjih dneh spremljate na Instagram profilu (program_mepi) in Facebook strani (MEPI – Program Mednarodno priznanje za mlade) Zavoda MEPI.    

V kontekstu t. i. ustavljene generacije MEPI kot program osebno-socialnega razvoja mladih nastopa v ključni vlogi z zagotavljanjem dodatne podpore mladim v obliki mentorstva ter spodbujanja njihovega napredka in razvijanja potencialov. Tudi med epidemijo je Program MEPI preko njegovih izvajalcev mladim stal ob strani; v skladu z njegovim poslanstvom je mlade spodbujal, naj se ne ustavijo, ampak še naprej zasledujejo svoje cilje ob hkratni pozornosti in odzivanju na potrebe skupnosti, in sicer v luči, da je nastala situacija le še en izziv, ki so oziroma smo ga skupaj sposobni premagati. 

Vir: Zavod MEPI

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

40253

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino