Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Dec. 2018

Svetovni dan človekovih pravic

Vsako leto na današnji dan ob obletnici sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah zaznamujemo svetovni dan človekovih pravic. Letos od sprejema deklaracije mineva že sedem desetletij, v Združenih narodih pa ob tem poudarjajo, da so človekove pravice univerzalne in večne, a so ogrožene po vsem svetu.

O zgodovinskem dokumentu, v katerem so na univerzalni ravni zapisane pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na posameznikove okoliščine, mlade izobražujejo tudi na Amnesty International Slovenija.

"Mladi, ki poznajo svoje pravice, znajo pravice varovati, jih zagovarjati in se zanje zavzemati, prav tako pa se znajo zavzeti tudi za pravice ostalih ljudi. Z nami se ne le učijo, temveč aktivno sodelujejo tudi v prizadevanjih za pravice drugih!« so ob današnjem dnevu povedali na Amnesty International Slovenija. Ob letošnji obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic so tako pripravili različna gradiva, s pomočjo katerih se lahko mladi izobrazite o vaših pravicah in deklaraciji. 

V okviru svojih aktivnosti Amnesty Internatinal Slovenija za mlade izvaja Šolo človekovih pravic, kjer mlade izobražujejo, hkrati pa tudi vzgajajo za spoštovanje človekovih pravic. Vsako leto pripravljajo tudi  akcijo Pišem za pravice, v kateri se mladi s pisanjem apelom oblastem zavzamejo za skupino ljudi, ki je izpostavljena. Letos se tako mladi zavzemajo za skupino zagovornic človekovih pravic, svoja solidarnostna sporočila pa v okviru akcije vsako leto posredujejo tudi slovenskim oblastem. »Na takšen način mlade seznanjamo s človekovimi pravicami, hkrati pa jim omogočamo, da se zanje tudi sami zavzemajo.« so o cilju svojih aktivnostih povedali na Amnesty International Slovenija. Predvsem pa je pomembno, da se mlade ozavesti, da lahko v primeru kršitve človekovih pravic, sami ukrepajo in pomagajo sočloveku v krizi. Le na takšen način lahko Splošna deklaracija človekovih pravic »preseže« papir in dejansko zaživi.

Ob dnevu človekovih pravic bo v torek, 11. decembra 2018, na Pravni fakulteti v Ljubljani potekala okrogla miza,  kjer bo rdeča nit dogodka pogled na stanje človekovih pravic po svetu 70. let po sprejetju deklaracije o splošnih človekovih pravicah. Na dogodku bo prostor za vprašanja, ki jih imate mladi s področja človekovih pravic, govorci okrogle mize pa bodo poskušali odgovoriti na vprašanja ali se je spoštovanje človekovih pravic v zadnjih desetletjih povečalo ali zmanjšalo ter s kakšnimi izzivi v zvezi s človekovimi pravicami se bomo soočali v prihodnosti?

Vir: Amnesty International Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

82624

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino