Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Apr. 2020

Svetovni dan knjige letos v znamenju #spletniknjižnisejem

23. april je Unescov svetovni dan knjige, založništva in avtorskih pravic. Dan je namenjen opozarjanju na pomen in promociji branja, založništva in avtorskih pravic. 

Leta 1995 je Unesco določil 23. april kot praznovanje svetovnega dne knjige in avtorskih pravic, saj je ta dan tudi obletnica smrti Williama Shakespeara in Ince Garcilasa de la Vege ter rojstvo ali smrt več drugih uglednih avtorjev. V povezavi s praznovanjem svetovnega dne knjige nastajajo tudi novi običaji. V Barceloni na ta dan praznujejo jurjevo (dan sv. Jurija). Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej. O njem živi znana katalonska legendo o zmaju, ki govori o tem, kako se je Sv. Jurij kot vitez boril z zmajem, ki je teroriziral celotno vas in njeno princeso. Ko ga je le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo. Od tod izvida pobuda "knjige in vrtnice", ko slavijo dan ljubezni, vrtnic in književnosti. V znak hvaležnosti si ljudje izmenjujejo knjige in vrtnice.  Manifestirala in razširila se je tudi drugod po svetu in sedaj beleži že 150 dogodkov v več kot 50 državah. Tej pobudi se letos pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev, tako da jo lahko prvič doživite tudi na slovenskih virtualnih tleh.

Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev je v poslanici nagovoril tudi mlade in jih spomnil, da nam je ves svet "po branju literature dostopen na nov način – ne prenašamo lažje človeških grdobij in nesreč tega sveta, nič bolje jih ne sprejemamo in ne razumemo, pa vendar dobi vse okoli nas nov prizvok, nov odtenek. Grdobije postanejo del nas in del našega sprejemanja sveta in ljudi, kakršni pač smo."

Virtalni svetovni dan knjige

Javna agencija za knjigo in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki pripravljata spletni knjižni Sejem s kavčaOd četrtka do nedelje se kar 50 založb predstavlja z virtualnimi stojnicami, na katerih bodo knjige na voljo s sejemskimi popustiV tem tednu bodo spletne knjižne dogodke ter spletni sejem knjig ponudili tudi v okviru Noči knjige, Slovenskih dnevov knjige v Mariboru v organizaciji MKC Maribor ter spletnega sejma Knjige n@ recept v organizaciji knjigarne Azil Knjigarne in ZRC SAZU.

Kje lahko dostopaš do spletnih knjižnic v času, ko knjižnice in knjigarne še niso odprte?

  • Biblos - izposoja knjig slovenskih knjižnic
  • Digitalna knjižnica Slovenije - dLib ponuja zbirko digitaliziranega in e-gradiva, v veliki meri je prosto dostopno, najdeš p alahko raznovrstne digitalne vsebine s področja znanosti, umetnosti in kulture; od starih časopisov, knjig, razglednic, vedut in zemljevidov, pa do sodobnih strokovnih in znanstvenih člankov ter publikacij. 
  • www.e-emka.si ponuja izbor 50 brezplačnih elektronskih knjig za vse generacije in za različne okuse.
  • Audiobook je spletna aplikacija, kjer lahko dostopaš do brezplačnih avdio knjig. 
  • 200 knjig o umetnosti in umetnikih - Guggenheimov muzej je na spletu omogočil brezplačni dostop do več kot  200 knjig o umetnosti in umetnikih.

Za ljubitelje branja izpostavljamo nabor literarnih dogodkov, ki se običajno skozi leto dogajajo po Sloveniji:

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: unsplash

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

18381

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino