Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Jan. 2022

Učenje za okoljsko trajnost – predlog priporočila sveta EU

Evropska komisija je objavila predlog priporočila Sveta EU o učenju za okoljsko trajnost. Cilj predloga je pomagati državam članicam, šolam, visokošolskim ustanovam, nevladnim organizacijam in vsem izvajalcem izobraževanja, da učence opremijo z razumevanjem in znanjem o trajnosti, podnebnih spremembah in okolju.

Mladi, sodelujoči v raziskavi Eurobarometer o tem, katere bi morale biti glavne prednostne naloge EU v prihodnjih letih, so izpostavili varstvo okolja in bolj proti podnebnim spremembam (67%). Temu je sledilo izboljšanje izobraževanja in usposabljanja (56 %). Iz tega je razvidno, kako pomembno je ukrepanje na tem področju. S strani skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije je bil izdan nov evropski okvir kompetenc za trajnostni razvoj. V njem so opredeljena znanja in spretnosti, potrebni za zeleni prehod, vključno s kritičnim razmišljanjem, vodenjem, spoštovanjem narave ter razumevanjem vpliva vsakodnevnih ukrepov in odločitev na okolje in svetovno podnebje.

Zeleni prehod v okviru izobraževanja in usposabljanja je poudarjen tudi v programu Erasmus + za obdobje 2021–2027. V 2022 bo prednost dana projektom ponudnikov izobraževanja, ki temeljijo na razvoju zelenih kompetenc in veščin, v prihodnost usmerjenih učnih načrtih in sistematskih konceptih trajnosti.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je povedal: „Udeležba mladih je korenito spremenila naš odnos do podnebnih sprememb in okolja. Komisija s programi za mlade, evropsko solidarnostno enoto in pobudo DiscoverEU spodbuja prizadevanja za trajnostnost, ki vključujejo mlade. To je korak naprej pri našem delu, da bi vidik trajnostnosti bolje vključili v izobraževanje.“


Predlog Komisije poziva države članice, naj učencem vseh starosti med drugim zagotovijo dostop do visokokakovostnega in vključujočega izobraževanja in usposabljanja o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnosti ter naj uvedejo učenje za okoljsko trajnostnost kot prednostno področje v politikah in programih izobraževanja in usposabljanja, da bi sektor podprle in mu omogočile, da prispeva k zelenemu prehodu.  

 

Vir: uredništvo Mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

27928

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino