Digitalizacija

Uporaba IKT tehnologij pri delu z adolescentnimi migrantkami

27. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Med 18. in 20. februarjem sta se predstavnika Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto (DRPD) udeležila srečanja v Fiumicinu, Italiji, v sklopu projekta Erasmus+ ”ICTeen – Integration of immigrant adolescent girls in the use of ICT’‘. Tokratno srečanje partnerjev projekta, kakor tudi vsa ostala predhodna in nadaljnja srečanja, je bilo namenjeno zlasti raziskovalcem, mladinskim delavcem, političnim odločevalcem in javnim organom, organizacijam tretjega sektorja in študentom ter učiteljem lokalnih šol.

Cilj projekta je predstaviti različne aktivnosti, ideje in delovanje na področju tematike adolescentnih migrantk, ki prihajajo iz držav izven Evropske unije.

V implementaciji projekta je najbolj naglašena nediskriminacija na podlagi spola, s poudarkom na ciljni skupini žensk, ki ji je projekt namenjen. Mladinske delavce želijo preko usposabljanj naučiti, kako učiti mlade, ki se ukvarjajo s ciljno skupino žensk in pa vzpostaviti spletno stran, namenjeno informiranju in promoviranju nediskriminacije s perspektive spola ter poudariti pomen učenja žensk na področju IKT.  

V drugem delu srečanja, ki je naslavljal predvsem zunanje partnerje, se je predstavilo pet gostov, delujočih na področju tematike projekta. Predstavili so svoje delo na tem področju in vseskozi poudarjali predvsem pomen resničnosti novic, ki se objavljajo na medijskih portalih in socialnih mrežah. Nadalje so predstavili dobre prakse in problematike, s katerimi se srečujejo pri integraciji migrantov ter ravnanju z begunci. Izpostavili so predvsem politično nestabilnost in posledično pomanjkanje financ na področju usposabljanja migrantov, zato je velikokrat favorizirana le določena skupina  migrantov, medtem ko ostali odpadejo. 

Če povzamemo: spolna enakost na področju učenja IKT je velik izziv za vse sodelujoče države pri projektu, in na splošno lahko rečemo, tudi na celotnem območju EU-ja. Upamo, da bo naše delo na projektu efektivno in bo svoje rezultate kazalo tudi v prihodnosti,” so zapisali na  Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto