Aktivno državljanstvo / Vključenost

V Celjskem mladinskem centru z DOS na poti

20. 2. 2019 avtor: Celjski mladinski center

V začetku februarja so v Celjskem mladinskem centru izpeljali projekt Dijaške organizacije Slovenije»DOS na poti«. Izpostavili so dijaško ter mladinsko problematiko Celja in širše okolice (Štajerska).

S projektom so želeli vplivati na mlade in njihovo participacijo na lokalnem nivoju. Srečanja sta se udeležili tudi podžupanja Mestne občine Celje, Breda Arnšek in predstavnica oddelka za družbene dejavnosti Šentjur, Judita Methans Šarlah. 

Cilj projekta je bil glas mladih, saj so imeli možnost goste soočiti z vsakodnevnimi mladinskimi problemi, predstaviti predloge za izboljšave, izpostaviti želje, postaviti vprašanja ter podati kritike. 

Z mladimi so spregovorili o medvrstniških odnosih, participaciji, aktivaciji na raznih področjih, ki so del ob/po šolskih dejavnosti, o skrbi za aktualnimi reformami na področju formalnega izobraževanja, o neformalnem izobraževanju, prometni varnosti na lokalni ravni, o projektnem delu, povezovanju šol in s tem posledično odpravljanju razlik med njimi.

Dogodka so se udeležili tudi devetošolci savinjskih OŠ, s katerimi so spregovorili o odločanju za nadaljevanje šolanja in o prednostih ter morebitnih slabosti tega, da osnovnošolci ob prehodu na višjo raven raje izberejo lokalno srednjo šolo.   

Kot javni zavod, ki je nosilec neformalnega izobraževanja v Celju in širši okolici, v Celjskem mladinskem centru menijo, da so šole neodzivne in nezainteresirane za sodelovanje z njimi. Posledično so dijaki neinformirani. Sami ponujajo dosti priložnosti za mlade – izmenjave, projekte v katere se lahko vključijo, delovanje skozi prostovoljstvo, prirejajo festivale, razstave, predstave, literarne večere, potopise, skratka skoti svoje delovanje pripomoremo k mreženju, doprinesejo dodatne reference in kompetence mladih in mlade praktično pripravljajo na trg dela.