Znanost

V Mariboru se bodo zbrali mladi evropski programerji

23. 8. 2019 avtor: Uredništvo

Med 23. in 29. avgustom bo v Mariboru na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko potekala tretja evropska juniorska računalniška olimpijada (The European Junior Olympiad in Informatics – EJOI), na kateri bo tekmovalo 90 tekmovalcev iz 24 evropskih držav, starih do 15,5 leta, spremljalo pa jih bo okoli 100 mentorjev, članov strokovnih komisij in drugih gostov. Mladi programerji se bodo med seboj pomerili v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. 

Letošnjo olimpijado organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje znanost in šport. ZOTKS je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi. 

»Z organizacijo tako pomembnega mednarodnega dogodka, kot je evropska juniorska računalniška olimpijada, želi ZOTKS dvigniti priljubljenost programiranja in računalništva pri nas, obenem pa skušamo pridobiti tudi nove mentorje na področju računalništva, ki bi zavzeto delali z nadarjenimi mladimi,« je povedal Jožef Školč, glavni tajnik pri ZOTKS. »V ZOTKS si že vrsto let prizadevamo za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha, zato z nestrpnostjo pričakujemo začetek tekmovanja EJOI.« 

K programiranju je treba spodbujati že najmlajše 

Tekmovanje izhaja iz mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, je bilo leta 2017 ustanovljeno novo tekmovanje iz računalništva, in sicer evropska juniorska računalniška olimpijada, ki je namenjena učencem osnovnih šol. Prvo tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani so se tekmovalci zbrali v Rusiji, letos pa bo olimpijado gostila Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.  

Tekmovanje je individualno in poteka dva tekmovalna dneva, v katerih morajo tekmovalci v štirih urah rešiti po tri različne probleme s področja programiranja. Poleg tega pa je olimpijada odlična priložnost za nadarjene mlade programerje iz različnih držav, da pokažejo svoje sposobnosti na področju informatike, izmenjajo znanja in izkušnje ter krepijo medkulturne stike. 

»Slovenci smo na področju mednarodne organizacije računalniških tekmovanj pionirji, saj smo že leta 1988 v Novi Gorici organizirali prvo mednarodno računalniško olimpijado. Zato je olimpijada odlična priložnost tako za promocijo računalništva in informatike v zgodnjem izobraževanju kot tudi Maribora in Slovenije. Želimo si tudi, da ta panoga pridobi večjo veljavo in si zagotovi svoj položaj v učnih načrtih,« je povedal dr. Borut Jurčič Zlobec, predsednik letošnje olimpijade EJOI in zunanji sodelavec ZOTKS.

Olimpijada bo potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, podprla pa so jo tudi podjetja KRKA, ELES, Marand in COSYLAB.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije