Angažiraj se / EU zadeve

Vaša Evropa – vaš glas!

21. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Dijaki iz vse Evrope bodo marca na dogodku Vaša Evropa, vaš glas! v Bruslju razpravljali o svojih stališčih, željah in pričakovanjih v zvezi s prihodnjimi volitvami v Evropski parlament. 

Slovenske mlade bo zastopala Škofijska gimnazija Vipava, ki je ena izmed 33. šol, izbranih preko elektronskega žreba. Na dogodku bodo sedelovale po ena šola iz vsake od 28 držav članic EU in petih držav kandidatk. 

Dijaki, stari od 16 do 18 let, bodo na srečanju 21. in 22. marca izmenjali stališča in zamisli o evropskih volitvah leta 2019 in skupaj pripravili projekt Desetletnica YEYS: Glasujte za prihodnost! (#YEYSturns10: Vote for the future!). Kot predstavniki svoje generacije bodo podali tri predloge, ki naj bi jih Evropski parlament obravnaval kot glavne prednostne naloge.

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) bo poskrbel za to, da bodo predlogi prišli do zakonodajalcev.Tokratne evropske volitve, ki bodo potekale konec maja, naj bi bile zaradi naraščajočega evroskepticizma še posebej velik izziv, zato želi EESO ozavestiti mlade in jih spodbuditi k volilni udeležbi.

Več o projektu YEYS 219 tukaj.