Zdravje

“Vaši zavihani rokavi so edini razlog, da ne obupamo”

14. 9. 2021 avtor: Uredništvo

Stopili smo v jesen, zdravstveni delavci pa so vse bolj zaskrbljeni nad naraščajočimi številkami okuženih z virusom Covid-19, saj situacija postaja negotova, za vse nas. 

Ob tem se je na svojem Instagram profilu oglasil ljubljanski specializant infektologije David Zupančič, ki državljane redno ozavešča o pomembnosti zaupanja stroki, jih spodbuja k branju znanstvenih virov in na strokoven, a ljudem prijazen način odgovarja na dileme in provokacije v povezavi s cepljenjem in virusom na sploh. 

“Težko je gledati ljudi, ki s tako gorečo vnemo, s tako nečloveško motivacijo širijo dvome in skrbi, razdvajajo in strašijo ljudstvo in delujejo proti znanosti, proti logiki in proti skupnosti. Težko je dojeti, od kje jim ta zagon. Od kje jim želja po sabotaži logike, upanja, vsake možnosti za zmago nad tem groznim sovražnikom, ki je pobil že milijone dobrih ljudi,” je pred kratkim zapisal v eni od svojih objav in dodal, da je težko je odgovarjati na toliko pomislekov, sporočil in komentarjev, ki so vsi rojeni iz strahu, za katerega poudarja, da je brezpredmeten, saj številke okuženih govorijo zase. 

Opozarja, da bolnišnice pokajo po šivih od grozne virusne pljučnice, ne od “strdkov po cepivih”, kakor so neupravičeno zaskrbljeni mnogi skeptiki cepiv.  “Težko je na kliniki opazovati, kako se že polni intenzivni oddelek, že sestavljajo krizni plani za širitve, vpoklice specializantov, odpiranje dodatnih oddelkov… Vsa sreča ob čudoviti novici varnega cepiva počasi in vztrajno izginja in upanje, da bosta jesen in zima za zdravstvene delavce nekoliko bolj normalna, počasi umira,” je zaskrbljen Zupančič in ob tem opozarja, da takšna situacija ne otežuje življenja le zdravstvenim delavcem, ampak tudi tistim, ki ne delajo v zdravstvu; vrnitev v normalnost preprečuje lastnikom gostinskih lokalov, ljudiem, ki bi radi obiskali gledališče, šli na smučarski dopust, ohranili službo in normalne socialne stike, situacija pa še posebej ni naklonjena tistim najbolj ogroženim, ki prebivajo v DSO, pa tudi najmlajšim in šolarjem, ki si želijo normalnega socialnega življenja med vrstniki. “Vse se počasi podira zaradi kolektivne psihoze, ki jo podžiga neutemeljeno katastrofiranje prekomerno samozavestnih, glasnih, nasilnih posameznikov. Kaj jih žene v ta grozni boj, ki se njim samim najverjetneje zdi hudo plemenit, je težko doumeti. Lahko pa vam povem, da med njiimi ni niti enega, ki bi prišel iz službe na COVID oddelku. To so sebični glasovi iz ozadja, brez podlage, žal z močnim dometom. Težko je, ker se ne borimo le s pandemijo, ne borimo se le s smrtonosnim in nalezljivim virusom. Borimo se hkrati z informacijsko krizo, s propadom vrednot in zaupanja, s sovraštvom do stroke,” je kritičen mlad infektolog, ki opozarja, da te borbe ne bodo zmagali zdravstveni delavci sami, saj to ni le njihova borba, ampak borba vseh nas. “Hvala vsem, ki ste na naši strani. Vaša podpora, vaše zaupanje in vaši zavihani rokavi so praktično edini razlog, da ne obupamo,” je zaključil svoj zapis, s katerim je pomembno prispeval k ozaveščanju pomembnosti cepljenja med slovenskimi državljani.

Poleg tega zapisa se David dnevno ukvarja z odgovarjanjem in razjasnjevanjem dilem in pomislekov v zvezi z epidemijo in cepivom, pred kratkim pa je v svojih Instagram zgodbah izkazal podporo tudi naši nagradni igri, ki na družabnih omrežjih portala mlad.si poteka od 1. avgusta do 31. oktobra 2021.

Več o nagradni igri si preberi tukaj.