Kultura

Video koncertni cikel ventilator

15. 2. 2021 avtor: Zavod za mladino in šport Krško

Ventilator je skupni projekt Mladinskega centra Krško in Luksuz produkcije. Ime ponazarja pretočnost avdio-vizualnih vsebin ter glasbeno raznolikost, ki prihaja s “svežim zrakom”. Med drugim je namen projekta lokalnim glasbenim izvajalcem ponuditi kvaliteten video izdelek s katerim bodo dosegali večjo prepoznavnost.

Prva izvajalca, ki sta nastopila v sklopu video cikla Ventilator in otvorila koncertno povsem izsušeno sceno, sta bila Yung Voodoo & CDW, kreativna mlada lokalna rimoklepača in ustvarjalca svežih beatov iz Krškega, nastopila sta 11. decembra 2020.

Ventilator – Yung Voodoo & CDW. 

Novo leto 2021 je otvoril drugi izvajalec v sklopu video koncertnega cikla Ventilator, Robert Petan, mlad glasbeni ustvarjalec, multiinštrumentalist in kantavtor, ki je nastopil 22. januarja 2021. Posavskemu občinstvu je postal znan kot član mnogih stalnih in priložnostnih zasedb, dueta Maja & Robi ter kot pisec glasbe in besedil za različne glasbene ustvarjalce. Talentiran glasbenik se v zadnjem času vse bolj uveljavlja tudi kot kantavtor, širša javnost pa je nanj postala pozorna po zmagi na 17. kantavtorskem festivalu v Rušah. Glasbena širina, pronicljiva besedila in nalezljivo optimističen pogled na svet so prepoznavne lastnosti brežiškega avtorja.

O sebi pravi, da je “dečko iz Brežic, ki si kruh služi z igranjem, snemanjem in pisanjem glasbe, besedil, priložnostnim vodenjem prireditev ter z občasnim udejstvovanjem v video produkciji. V šali doda, da igra več instrumentov kot je imel pozitivnih ocen v srednji šoli in ne poje. Ob glasbeni spremljavi deklamira svoja besedila. Med velike vzornike v Sloveniji šteje Adija Smolarja ter Iztoka Mlakarja, na mednarodnem področju pa sta to Bo Burnham in Hobo Johnson.

Ventilator – Robert Petan

Tretji izvajalec, ki bo nastopil v sklopu video koncertnega cikla Ventilator 19. februarja 2021, je posavska glasbena skupina Suzi soprano. Suzi soprano je energična post punk skupina iz Krškega, ki je nastala leta 2015 in v tem letu izdala tudi t. i. “Split EP” z naslovom Ooral sea, leta 2017 pa mini album Prividi. V letu 2020 so objavili EP s štirimi novimi skladbami. Gre za trio – kitara, boben, vokal – z unikatnim, masivnim zvokom kitare, ki je obenem tudi bas kitara. Vokalno se napajajo iz hardcora 80-ih. Igrali so že na belgijskih, švicarskih, hrvaških, italijanskih, čeških in slovaških odrih. Matic Koritnik (vokal), Uroš Kovač (bobni), Enej Mavsar (kitara).

Vabljeni k ogledu naslednjega video koncertnega cikla Ventilator v petek,  19. februarja 2021, ob 20.00, ko se predstavi Suzi soprano. 

Vir: Mladinski center Krško