Aktivno državljanstvo / Digitalizacija

Vloganje kot nova priložnost za mlade

3. 10. 2018 avtor: Uredništvo

Predstavljamo vam mladega mariborskega vlogerja Jaka Krčovnika, ki pod vzdevkom Jack on the Box, na Youtubu navdušuje mlade gledalce. S snemanjem video blogov – vlogov, v katerih želi gledalcem predstaviti svoj pogled na svet, je v nekaj letih pridobil že skoraj 20.000 sledilcev.

Kdaj in kako si se začel ukvarjati s snemanjem videov za spletni kanal Youtube? Te je kdo posebej navdušil?

Bilo je pred dvema letoma in pol pozimi. Pri meni je bil na počitnicah sošolec Anel in skupaj sva, bolj za šalo kot zares, posnela kratek filmček in ga dala na Youtube. Odziv je bil zelo velik, saj so ga v nekaj dneh videli skoraj vsi na moji šoli. To mi je dalo navdih, da s tem nadaljujem. Noben Youtuber me ni posebej navdušil, čeprav sem jih takrat že nekaj spremljal. 

Kje pa si dobil idejo za svoj »nick name«, pod katerim te danes poznajo številni mladi sledilci?

Ime mi je Jaka, kar je po angleško Jack in ker sem s svojimi gledalci vedno odkrit, sem “on the box” in ne “in the box”. 

Kako izgleda priprava videa? Ti kdo pri tem pomaga oziroma imaš mogoče kakšnega svetovalca?

Najprej sproti zbiram ideje, ki jih potem spravim v načrt, nato pa se lotim snemanja. Temu sledi montaža, kjer uporabim tudi posnetke, ki sem jih posnel med tednom, nekatere pa našel na spletu. Občasno seveda potrebujem kakšno pomoč, ker več glav več ve, jaz pa tudi želim biti vedno boljši. 

Meniš, da k tvoji prepoznavnosti pripomorejo tudi dolgi lasje?

Menim, da k moji prepoznavnosti pripomore vse po malem. Nekaj verjetno tudi dolgi lasje, pa moj sodelavec Oskar, nova asistentka Frida, moj način humorja in tako dalje.

Kako usklajuješ šolske obveznosti in tvoje delo na Youtubu?

Delo na Youtubu opravljam večinoma med vikendi, med tednom pa bolj malo, saj imam poleg šole med tednom tudi treninge kinetike. 

Kako ti je uspelo dobiti tako veliko število sledilcev in kakšna je trenutno ta številka?

Nikoli se nisem obremenjeval s številom sledilcev. Na začetku je ta številka rasla tako počasi, da tega sploh nisem opazil. Ko pa sem prišel do 1000 sledilcev, je ta številka začela rasti zelo hitro. Vloge sem snemal, ne glede na število sledilcev in predvsem na začetku sem vztrajal, kljub zelo malo ogledom na videih. Trenutno sem na približno 19.600 sledilcih na Youtubu.

Ali ti tvoj hobi poleg prepoznavnosti prinaša tudi kakšen zaslužek?

Nekateri vlogerji od snemanja svojega vsakdanjega življenja zelo dobro živijo. Ja, v tujini so nekateri vlogerji pravi milijonarji, saj z vloganjem zaslužijo ogromno denarja. Tudi jaz z vloganjem nekaj zaslužim. Ne gre za veliko denarja, a vendar je to za moja leta odličen zaslužek. Nenazadnje pa imam z vloganjem tudi kar nekaj stroškov. Treba je kupiti video opremo, letos sem kupil tudi drona, bil sem v Ameriki, tako da skušam denar porabiti karseda koristno. 

Kako izbereš ideje, kaj bi delil z drugimi?

Zelo različno. Včasih ideje pridejo kar same, včasih mi jih predlaga kakšen prijatelj, včasih dobim idejo pri kakem tujem vlogerju, skratka zelo različno.

Kako na tvoje vloganje gledajo tvojo starši in kako tvoj uspeh na spletu doživljajo sošolci? 

Starši me pri tem podpirajo in vzpodbujajo. Prav tako tudi moji sošolci, od katerih se včasih tudi kdo pojavi v mojih videih. 

Foto: Osebni arhiv