Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Apr. 2020

Vzemi življenje v svoje roke

Kaj je program PUM-O

Program PUM-O je program namenjen mladim med 15 in 26 letom.  Glavna naloga programa je pomoč na poti pridobivanja formalne izobrazbe, pomoč mladim pri iskanju prve zaposlitve, pomoč mladim pri premagovanju osebnih stisk in pomoč pri osamosvajanju. Vsi cilji, ki jih v PUMU z uporabniki skušajo doseči so izrednega pomena, saj vse mladostnike (ne glede na to, kako uspešni so v šoli ali na področju iskanja zaposlitve) tretirajo kot neomejen vir mladostniške moči.

V  programu PUM-O poskušajo na različne načine mladostnike spodbujati za delo na sebi, za dokončanje šolanja, za iskanje zaposlitve in za osamosvojitev. S pomočjo individualnega dela, projektnega učenja, močne povezanosti med mentorji in udeleženci, mlade spodbujajo k temu, da vzamejo življenje v svoje roke in si dokažejo, da so sposobni marsikaj, ne glede na izhodišče, kjer so začeli.

Kako se vključiš?

V program PUM-O se lahko vključiš, če si star med 15 in 26 let, če imaš težave v šoli, če si šolo pustil, če iščeš zaposlitev, če potrebuješ pomoč pri osamosvajanju. Za vključitev moraš biti vpisan na Zavodu za zaposlovanje v evidenco brezposelnih oseb ali iskalcev zaposlitve. Nato z Zavodom skleneš pogodbo za 10 mesecev. Pripada ti tudi dodatek za aktivnost, ki se giblje med 0,75 eur do 1,20 eur za vsako uro tvoje dejanske udeležbe v PUM-U. Izplača se za program, ki traja najmanj 100 ur in povrnjene potne stroške.  

Kako poteka program PUM-O v času koronaizolacije?

Kakor ostale izobraževalne ustanove je tudi PUM-O svoja vrata trenutno zaprl. To pa ne pomeni, da niso aktivni. Z mladimi so v vsakodnevnem stiku preko različnih elektronskih medijev, od elektronske pošte, do Facebooka, Vibra, aplikacije Zoom. Dvakrat do trikrat na teden imajo videokonferenco, na kateri obdelajo določeno tematiko, ki se trenurno zdi pomembna za današnji čas (oblikovanje in spreminjanje navad, soočanje z vrnitvijo v vsakdanje življenje).

S tistimi mladimi, ki se učijo in se pripravljajo na izpite so naredili načrte učenja, nekaterim pošiljamo dodatno gradivo. Nekaterim mladim so uredili možnost inštrukcij na daljavo. Kar je pomembno je to, da za vsakega udeleženca naredijo individualni načrt, v katerem mladostnik zapiše svoje želje, cilje. Nato pa zapisano skupaj z njihovo pomočjo počasi v svojem tempu uresničuje. Tako tudi sedaj, ko so vsak na svojem koncu, mladi zasledujejo te svoje cilje, mentorji pa s pomočjo  telefonov in računalnikov bdijo nad njimi in jih spodbujajo pri uresničevanju vsega, kar so si zastavili.  

Mnenje udeleženke Klavdije (19 let):

"PUM-O med karanteno ni tako zanimiv, saj se ne morem družiti s prijatelji iz puma in nimam pogovorov z mentorji osebno. Všeč mi je, ko imamo videokonferenco in se pogovarjamo o določenih temah, vendar je težje sodelovati, kakor ko ni bilo karantene. Videokonferenco imamo dvakrat na teden. Jutranjo animacijo imamo vsak dan preko facebook skupine. Mentorji so nam vsak dan dosegljivi, če kaj potrebujemo. Super so in pogrešam jih. Urnike in tedenski plan si sestavljamo sami, glede na naše cilje in kar bi delali, če bi bili na samem programu. Všeč mi je, ker imaš na razpolago cel dan in lahko naredim več stvari, kot jih običajno na programu. Napišemo si za vsak dan, kaj bomo počeli in priložimo fotografijo tega ali napišemo kratko obnovo, če smo kaj brali. Upam, da se kmalu vidimo v živo, saj pogrešam celo pumo ekipo."

Vir in foto: Ana Tomašič, mentorica v programu PUM-O

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

60404

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino