Organizacije za mlade

Zakaj kupiti, če si lahko izposodiš?

23. 2. 2021 avtor: Mladinski center Idrija

Knjižnica reči vabi.

Ste kdaj sami pri sebi pomislili, kako super bi bilo imeti sušilec sadja, video projektor, kamp opremo ali pa rezalnik papirja, pa na koncu ugotovite, da se izdelka ne splača kupiti, ker bi ga uporabljali le nekajkrat na leto in nato na vse skupaj pozabili?

No, skupina mladih iz Mladinskega centra Idrija pri Erasmus+ projektu Alps2030 se je odločila nagovoriti to težavo z vzpostavitvijo knjižnice reči oziroma izposojevalnice predmetov. Svoj izdelek bodo lokalni prebivalci prinesli v knjižnico, v MCI pa bodo v zameno ponudili brezplačno izposojo vseh drugih reči v knjižnici.

Tak koncept izposoje ne prihrani le denarja, ampak bo imel tudi ogromen pozitiven vpliv na okolje.  Skupaj bodo ustvarjali manjše količine potencialnih odpadkov in na trgu znižali potrebo po izdelavi več izdelkov. Prav tako naslavlja problematiko revščine, vse večjega potrošništva, neodgovorne porabe in proizvodnje, ponuja dostop do stvari/opreme, ki si jih morda kdo ne more privoščiti, omogoča souporabo v lokalni skupnosti, prihrani nam težavo s skladiščenje stvari doma in krepi lokalno skupnost z medsebojno pomočjo in zaupanjem. 

Vir: Mladinski center Idrija