Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Jan. 2022

Zanimivi poklici: Glasbeni producent in skladatelj

V Centru eksperimentov so se pogovarjali z mladim glasbenikom Leonom Tomaškom, ki mladim predstavlja poklic glasbenega producenta in skladatelja. 
Glasbeni producent in skladatelj sta neprecenljiva člana filmske ekipe, saj film, obogaten z glasbo, postane zanimivejši.
“Sem član filmske ekipe ER.ZO, kjer opravljam obe funkciji. Kot skladatelj delo začnem s pisanjem skladbe. Po navadi mi je za navdih dovolj scenarij ali pogovor z režiserjem. Zgodilo se je že tudi, da ideje za motiv nisem dobil, dokler nisem videl določenega rekvizita, ki je v bil v tem primeru tudi subjekt filma. Za prvotno idejo uporabljam notni zapis ali pa enostavno zvočno idejo s sekvencerjem: programsko opremo, kot je na primer Reaper.
Sledi produciranje, kjer uporabljam sekvencer in snemam glasbo, odigrano v živo. Čeprav živa glasba zveni veliko bolj naravno, je njena kvaliteta odvisna od izkušenosti izvajalca, zato je pomembno poznati dobre glasbenike.
Vse, kar sicer ni možno odigrati, zapišem in obdelam računalniško. Določene zvočne knjižnice vključujejo dokaj prepričljiv zven simfoničnega orkestra. Če je dostopen montiran video posnetek, lahko prilagodim tempo glasbe, v nasprotnem primeru je pa to stvar dogovora in iznajdljivosti montažerja.
Zadnji korak je mešanje glasbe, kjer je treba nastaviti glasnost posameznih inštrumentov. Glasba mora biti prilagojena dialogu v filmu in zvočnim efektom, da bodo ti jasni in razločni.
Glasbeni producent ali skladatelj lahko postane vsak, ki ima talent za glasbo, osvojeno glasbeno teorijo in ki je aktivno poslušal veliko različne glasbe: od klasične glasbe preko bluesa in roka do elektronike in narodne glasbe.”
Preberi več na povezavi
Vir: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

70217

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino