Evropsko leto mladih / Mladinsko delo

Brez mladih ni Evrope

27. 7. 2022 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Letošnje leto je evropsko leto mladih. Prav zaradi tega se širom Evropske unije ter tudi v Sloveniji vrstijo številni dogodki posvečeni tej temi. Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center nevladnih organizacij, socialno podjetje je v sklopu nacionalne mreže mladinskih centrov – Mreže MaMa ob podpori Urada Republike Slovenije za mladino v mesecu maju in juniju organiziral paleto najrazličnejših zanimivih dogodkov.

Pobudniki za te dogodke, kot tudi pozneje izvajalci in udeleženci, so bili prav mladi iz lokalnega, pomurskega in širše – tudi mednarodnega območja.Tako je bilo izvedeno predavanje in razprava pod moderatorsko usmeritvijo profesionalnega mladinskega delavca Marjana Kosića Astronomija in mladih – Stategija EU za mlade 2019-2027. Mladinska aktivistka Tadeja Muršič je koordinirala razpravo in okroglo mizo “EU in mladi”, mladinski prostovoljec Leon Poreduš pa je vodil delavnico o Logbook-u. Sledila je predstavitev celoletnega humanitarnega projekta medregijskega obsega Trajna pomoč s hrano – Namesto vstran-drugemo v dlan. V okviru teh vsakodnevnih aktivnosti se nudi trajna pomoč mladim z manj priložnostmi in mladim z omejenimi možnostmi, kot tudi njihovim družinam in to vsak delovni dan skozi vse leto. Voditeljica te predstavitve je bila Sonja Žižek, udeleženka Učnih delavnic (projekt ZRSZ, ESS in MCP-ja), kjer se uspešno usposabljajo kadri za opravila univerzalnega poklica “mladinski delavec-mladinska delavka”.

Sledile so zabavne igre na prostem s pohodom, spustom po Muri, kolesarjenjem ter spoznavanjem kinologije vključno s poslanstvom Enot reševalnih psov, ki so sestavni del slovenskih sil zaščite in reševanja. Slednje aktivnosti je usklajevala profesionalna mladinska delavka, kulturna menedžerka Tamara Brumen, ki je tudi odprla priložnostno razstavo in predstavila svoj prvi multimedijski dogodek, ki je nastal ob podpori JSKD, centrale Ljubljhana. Udeleženci so imeli priložnost tudi dodobra spoznati izvedene aktivnosti v okviru projekta “rEUral Europe”, nakar so sodelovali na spoznavnem mreženju mladih, popestrenem s piknikom in pogostitvijo ter koncertom mladih glasbenih bendov, kjer se je še posebaj izkazal malonedeljski bend iz Mladinskega kluba Pürga.

Odlično je uspelo tudi celodnevno zasedanje predstavnikov mladih iz Pomurja z lokalnimi in nacionalnimi odločevalci, kjer so na regijskem nivoju sprejemali smernice za novi Nacionalni program za mladino. Aktivnosti so naletele na dober odziv med mladimi, tako da so se od prvotno načrtovanih v mesecu maju ponovile še v mesecu juniju.

Mladinski center Prlekije, s svojim centralnim sedežem in neodvisnim ter obsežnim notranjo-zunanjim kompleksom na Spodnjem Kamenščaku 23, je bil na podlagi javnega predmetnega razpisa prepoznan kot najboljši Mladinski center v Sloveniji s strani najvišje avtoritete za to področje – Urada RS za mladino, kar je javno izpostavila predstavnica URSM ga. Nataša Lomberger, ki je ob zaključku dogodkov čestitala organizaciji in njenim izvajalcem.