Zabava in prosti čas / Zdravje

Brezplačna aktivnost za promocijo zdravja

18. 5. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
aktivnost za promocijo zdravja

Skavti so v okviru Meseca zdravja izvajali aktivnost s simpatično pobarvanko in s pošiljanjem razglednic spodbudili bližnje k skrbi za zdravje. S predavanji za starše, ki so jih izvedli partnerji v programu Zdravo!, pa so ponovno poudarili pomen pozitivnega zgleda staršev in mladinskih voditeljev – tudi na področju zdravega življenjskega sloga.

Zdrav življenjski slog je sestavljen iz vsakodnevnih drobnih odločitev: izbira stopnic namesto dvigala, kolesa namesto avta, kvalitetne sprostitve namesto brezglavega pregledovanja vseh možnih aplikacij. Skavti so na aprilskih srečanjih na to opozorili s simpatično aktivnostjo, ki je vključevala tematsko pobarvanko. Udeleženci so lahko pobarvali polja s tistimi aktivnostmi, ki so jih izpolnili v preteklem tednu. Nato pa so k zdravim navadam povabili nekoga po izbiri, ki so mu poslali razglednico z enakim motivom.

Bi želeli aktivnost izvesti tudi vi s svojo skupino? Gradivo za pobarvanke si lahko prenesete tukaj, na voljo pa imamo še nekaj natisnjenih razglednic. Te lahko naročite na tem obrazcu.

O zdravem življenjskem slogu se v zadnjih letih pogosto pogovarjamo, ni pa mačji kašelj nasvete prenesti iz teorije v prakso. Pogosto slišimo žuganje in pridige staršev, učiteljev in pedagogov, da bi se morali otroci več gibati, manj časa preživeti za zasloni in bolje skrbeti za svoje duševno zdravje. Na predavanjih, ki so jih za starše izvedli strokovnjaki iz partnerskih organizacij SloFit, Center Logout in Inštitut Integrum, pa smo ničkolikokrat slišali zlato besedo: zgled. Zgled staršev, s katerimi otroci in mladostniki preživijo največ časa, je neskončno pomembnejši kot teorija. Po nasvet in mnenje se otroci in mladi pogosto odpravijo tudi k učiteljem in voditeljem mladinskim skupin, kot so skavti, zato je pomembno, da (mladi) odrasli najprej pometemo pred svojim pragom – pretehtamo svoje dnevne odločitve in se odločimo za bolj zdrav in trajnosten način življenja. Le tako bomo lahko iz prve roke otrokom in mladostnikom posredovali sporočilo, zakaj je tak način življenja boljši, kako se ob tem počutimo in kaj vse z njim pridobimo.

Če želiš izvedeti več o programu Zdravo!, prebirati uporabne napotke za zdrav življenjski slog in biti na tekočem z dogodki, obišči Facebook in Instagram. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotipi