Mladinski sektor / Mladinsko delo

CETERIS PARIBUS usposabljanje v Celjskem mladinskem centru

22. 2. 2023 avtor: Celjski mladinski center

CETERIS Paribus je zasnovan kot projekt, katerega namen je spodbuda razumevanju ekonomske teorije in učinka ekonomije na naše dojemanje sveta okoli nas in našega mesta v njem z vidika aktivnih državljanov. Z razvojem interaktivnega izobraževalnega gradiva, kot je priročnik za mladinske delavce o tem, kako pristopiti k ekonomskemu izobraževanju, z vidika moderne poučne in zanimive video igre, ki bo pritegnila mlade.

Med 18. in 20. januarjem je v Celju potekalo tri dnevno usposabljanje v okviru projekta CETERIS PARIBUS, ki so se ga udeležili mladinski delavci iz Grčije, Slovaške in Bolgarije. Za uvod prvega dne je vse partnerje pozdravil gostitelj, Celjski mladinski center. Nato so pregledali dnevni red usposabljanja ter učne cilje in dogovore. Prvi dan je bil poln dogajanja, saj so nadaljevali s študijskimi obiski lokalnega Inkubatorja Savinjske regije Celje in Mednarodne šole za družbene in poslovne študije – MFDPŠ. Pregledali so tudi izobraževalna gradiva o ekonomiji in imeli predstavitev ekonomske izobraževalne igre CETERIS – kar je bil tudi glavni razlog za izobraževanje!

Drugi dan usposabljanja je bil namenjen testiranju in pregledu izobraževalne igre CETERIS. Podrobno so šli skozi celotno igro in vse pripravljene scenarije, zbrali povratne informacije partnerjev ter iskali prostor za morebitne izboljšave. Pripravili so tudi smernice za pilotno testiranje izobraževalne igre. Popoldan pa so obiskali še Stari grad in spoznavali zgodovino našega srednjeveškega mesta. 

Zadnji dan usposabljanja je, po jutranjem energizerju in obisku Tehnoparka, prinesel delo na strategiji izkoriščanja rezultatov za CETERIS izobraževalno igro. Oblikovali so strateški plan, kako najbolje deliti igro med mlade, da bo dosegla čim večji krog potencialnih uporabnikov, ki bodo imeli od nje koristi. V zaključku so med partnerji zbrali povratne informacije o izvedbi treninga in izvedli samorefleksijo ter ocenili doseganje učnih ciljev. V okviru treninga so udeleženci prejeli tudi Youthpass portdila. 

Projekt je financiran s strani programa Erasmus+.