Kultura

Cirkus Fuskabo

11. 4. 2024 avtor: Zavod Nefiks
Fotografij s konference Cirkuška umetnost pri vzgoji otrok in mladih.

Na spletnem mestu Cirkusa Fuskabo lahko preberemo:

»Sodobni otroci veliko časa presedijo za računalnikom, na telefonu, ob televiziji, premalo pa se igrajo z vrstniki zunaj. Nekateri zato, ker nimajo interesa za bolj ustvarjalne izzive, nekateri pa tudi zato, ker starši nimajo finančnih sredstev, da bi lahko svojim otrokom omogočili glasbeno šolo, športne dejavnosti, kreativne delavnice in drugo. In to je začetek zgodbe cirkusa Fuskabo.”

Cirkus Fuskabo deluje v okviru salezijanskih programov za otroke in mlade v Ljubljani na Kodeljevem, Ob Ljubljanici 34. Vsak, ki obišče ta center, se hitro prepriča, da gre za priložnost, ki nudi otrokom in mladim kvalitetno preživljanje prostega časa, krepitev sodelovanja, omogoča ustvarjanje in hkrati vzgaja za občečloveške vrednote.

Konec februarja smo se mnogi udeležili mednarodne konference Cirkuška umetnost pri vzgoji otrok in mladih, ki je potekala v okviru 2. mednarodnega festivala Fuskafest. Konferenca je bila namenjena mladinskim delavcem in pedagogom brez izkušenj s cirkusom in tudi bolj izkušenim cirkusantom. Program konference je raziskoval možnosti cirkusa z raznoliko mladino ter predstavil mednarodne primere in dobre prakse na kratkoročnih in dolgoročnih programih.

Govorci in voditelji delavnic so med drugim bili:

Konferenca se je zaključila z okroglo mizo, kjer smo iskali možnosti za uveljavitev programov in metod v slovenskem prostoru. Udeleženci konference smo se strinjali, da je delo z otroci in mladino v cirkuški umetnosti vzgojno delo, zato je potrebno udejanjati človeško in vzgojno kapaciteto. Predvsem pa krepiti zavest svobode z odgovornostjo, spoštovanjem in smislom za skupnost.