Okolje in trajnost / Prostovoljstvo

Čistilna akcija “Mladi za čist Semič”

13. 4. 2023 avtor: Kulturni center Semič

Čistilna akcija “Mladi za čist Semič”, ki sta jo organizirala Kulturni center Semič in Semška mladina se je odvila v četrtek, 6.4.2023. Udeleženci so se zbrali ob 14. uri, aktivnost pa zaključili ob 16.00. “Kdu bo živu v svinjariji? 🥴 Mi ne! 🥴” so se mladi med seboj pogovarjali. Odkar je sneg skopnel, je bilo ob cestah polno papirčkov, plastenk in pločevink.

Zato so v Semiču sklenili, da je čas za čistilno akcijo. S pomočjo Kulturnega centra so pridobili rokavice in vreče za smeti. Čistilna pot je obsegala Muzejska hiša Semič – Vrtec Semič – OŠ Semič – Cerkev sv. Duha ter vodna kraška jama Lebica.

Čistilna akcija - Prehojena pot
Čistilna akcija – Prehojena pot

Zopet so mladi k sodelovanju v akciji povabili svoje brate in sestre, bratrance in sestrične in že so imeli pisano druščino, ki se je aktivno podala na delo. Na čistilni akciji so imeli namreč ekipo, staro od 12 do 25 let. Čistilna akcija je omogočila, da so udeleženci pretegnili noge, saj so prehodili skoraj 3 kilometre. Njihova pot ni peljala samo po asfaltiranih površinah, ampak tudi po travnikih, kolovoznih poteh in obronkih gozda.

Čistilna akcija - Fantje na kolovozni poti
Čistilna akcija – Fantje na kolovozni poti

Kar nekaj časa so se zadržali pri Cerkvi sv. Duha, saj je ravno tisti dan veter odpihnil pogorene sveče ter ostalo plastiko s pokopališča na bližnji travnik. Mlade je razžalostilo, ko so ugotovili, da je bilo kar veliko število smeti tudi v bližini kraškega izvira Lebice. Vse so pobrali, saj bodo namreč mladi bomo VEDNO za ČIST SEMIČ.

Čistilna akcija  - Cerkev sv. Duha
Čistilna akcija – Fantje na kolovozni poti

Ker so bili tako zelo pridni in aktivni, so za nagrado odšli v Hotel Smuk. Tam so se preizkusili na novi Bowling stezi, kjer so se imeli odlično, dodali pa so, da bodo imeli pravila in igro kmalu v malem prstu.

Čistilna akcija - bowling
Čistilna akcija – Fantje na kolovozni poti