Zdravje

COVID – 19 – informacije in priporočila

6. 3. 2020 avtor: Uredništvo

COVID – 19 – informacije in priporočila ali z znanjem do boljšega zdravja

V Sloveniji imamo prve primere koronavirusa. Da bi bili lahko ustrezno informirani in pripravljeni, objavljamo nekaj ključnih informacij glede preventivnega ravnanja in kako ravnati v primeru, da sumite na okužbo. Na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so na razpolago ažurne  informacije v zvezi s trenutnim stanjem v RS ter z jasnimi in strokovnimi navodili za ravnanje, preventivno  in tudi v primeru pojava okužbe.

Ozadje

Kitajska je 31. 12. 2019 sporočila, da so zaznali povečanje števila primerov pljučnic v mestu Vuhan, pri čemer niso potrdili že poznanih povzročiteljev pljučnic. Sprva so izključili okužbo z virusi influence, vključno z aviarno influenco, okužb s SARS CoV, MERS-CoV in še druge povzročitelje. Identificirali so nov koronavirus in ga poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

Kaj je COVID-19 in kakšni so simptomi?

COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča nov koronavirus SARS-CoV-2. Prenaša se predvsem s pomočjo kapljic, ki nastanejo, ko okuženi govori, kašlja ali kiha. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Pri približno 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo okoli 20 odstotkov obolelih, je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Okužbe z novim koronavirusom od preostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. V preizkušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali virus herpesa, ne učinkujejo na koronaviruse. Zdravljenje je simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna, npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd. Cepivo še ne obstaja.

Za preventivo pred okužbo je primarna higiena rok

Strokovnjaki opozarjajo, da je najosnovnejši ukrep higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, in odmik od drugih, če zbolimo. 

Kdo je najbolj ogrožen?

Z novim koronavirusom se lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost med dvema in štirimi odstotki. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Večje tveganje za okužbe in za težji potek bolezni imajo po ocenah strokovnjakov lahko tudi nosečnice.

Ne hodite k zdravniku, pokličite ga po telefonu

Potniki, ki ste se vrnili z območij, kjer je razširjen novi koronavirus, in po vrnitvi kažete simptome, ostanite doma in se izogibajte stika z drugimi ljudmi. Pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in mu povejte za svoje težave. Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na vaše zdravstveno stanje. Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije, najdete spodaj:

Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije

Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni ministrski resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti:

Priporočila Nacionalne agencije Movit v zvezi s pojavom Koronavirusa (sars-cov-2), ki ima lahko učinke na izvajanje projektov

V nastali situaciji povečanega širjenja Koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19), Nacionalna agencija programa Erasmus+ za področje mladina ter programa Evropska solidarnostna enota objavlja splošna priporočila, ki se nanašajo na razvijajočo se situacijo. Najdete jih tukaj.

Ostale uporabne povezave:

Viri: NIJZ, Urad vlade za komuniciranje, Gov.si, Movit
Foto: NIJZ