Zaposlovanje

Dan poklicev v MC Krško za OŠ Radeče

15. 10. 2020 avtor: Zavod za mladino in šport Krško

Mladinskem centru Krško je že sedmo leto zapored potekal Dan poklicev, namenjen učencem devetih razredov, ki se bodo kmalu odločali o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica. Dneva poklicev, ki je bil tokrat namenjen učencem Osnovne šole Radeče, se je, zaradi upoštevanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa COVID-19, udeležilo precej manj mladih, skupaj 29 učencev devetih razredov Osnovne šole Marjana Nemca iz Radeč. Cilj aktivnosti je bil mladostnikom predstaviti kako poteka delo v določenih podjetjih, kako priti do želenega poklica in kakšne so njihove možnosti zaposlitve v prihodnosti.

Učenci, ki so se udeležili dneva poklicev, so mesec dni pred tem izpolnili anketo, v kateri so navedli, katere poklice si želijo spoznati in na podlagi teh interesov so bili povabljeni predstavniki različnih poklicev. V sredo so se učenci najprej zbrali v dvorani MC Krško, kjer so jim predstavili dejavnosti Mladinskega centra Krško. Kasneje so se osnovnošolci razdelili v 3 skupine in se udeležili zanimivih delavnic o kompetencah. Nato pa so se jim pridružili še predstavniki različnih poklicev iz Posavja, ki so jim predstavili svoje poklice, osebne karierne poti in podjetja, v katerih so zaposleni ter napovedali trende zaposlovanja v svojih podjetjih in ustanovah v naslednjih letih.

Devetošolci so imeli priložnost, v obliki odprtega dialoga z delodajalci, spoznati naslednje poklice: učitelj, vzgojitelj, reševalec, veterinar, kriminalist, strojnik, inženir živilstva in prehrane, avtoserviser, odvetnik, grafični oblikovalec, glasbenik, slikar ter  igralec in ostali poklici na AGRFT.

Vsi udeleženi, tako organizatorji kot predstavniki poklicev predvsem pa učenci in predstavniki šole, so bili z izvedbo zelo zadovoljni, zato že nestrpno pričakujejo naslednji Dan poklicev, ki bo zagotovo še pridobil na širini in kakovosti.

Vir: Mladinski center Krško