Zabava in prosti čas

Darilo letos naredi sam!

14. 12. 2023 avtor: Uredništvo
ustvarjanje

3 za 2, 10 evrov popusta, koda december10 in zagotovljena najnižje cena nas ves december vabijo k nakupu daril v fizičnih trgovinah ali na spletu. Kaj pa, če bi letos darilo naredil sam? Razmisli, kaj si obdarovanec želi in morda lahko darilo zanj narediš s stvarmi, ki jih imaš doma, ali pa nekatere elemente darila kupiš in ga nato le sestaviš, zaviješ in podariš.

S tem, da darilo narediš sam, lahko privarčuješ in celo paziš na okolje. Saj veš, o trajnosti se letos veliko pogovarjamo, o finančni pismenosti pa poglobljeno pišemo ta mesec. Ob tem naj še spomnimo, da bistvo praznikov sicer ni v obdarovanju – bistvo je v času, ki ga preživimo z najbližjimi, v skupnih doživetjih in ustvarjenih spominih.

Spodaj najdeš nekaj predlogov daril. Vsakega izmed njih lahko poljubno prilagodiš, da ga bo obdarovanec še posebno vesel.

1. Božično žito v skodelici

Zadnji dan za sejanje pšenice, da bo do božiča ravno prav zrasla, je 13. december, god svete Lucije. Danes smo sicer 14., a če pohitiš in malo prekršiš tradicijo, je lahko božično žito lepo darilo. Pšenico posejaj v skodelico, ki je lahko nova ali pa uporabiš katero izmed tistih, ki jih imaš že doma (in je seveda lepo ohranjena). Skodelico bo obdarovanec lahko uporabljal, ko bo žito januarja propadlo.

2. Sestavine za piškote v kozarcu

Svoje najljubše piškote lahko podariš v malce drugačni obliki. Suhe sestavine nasuj v kozarec, ga zapri, okrasi, nanj nalepi recept in darilo je pripravljeno! Obdarovanec bo samo dodal mokre sestavine k suhim in spekel piškote.

Kozarec lahko uporabiš tudi kot embalažo za druga živila oziroma sestavine: že spečene piškote, domačo granolo, čaj, začimbe ali pa bonbone. Ker – kdo pa ni vesel hrane?

kozarec
3. Podtaknjenec sobne rastline

Če si ljubitelj sobnih rastlin, ki jih obdarovanec morda že dlje časa opazuje, naredi podtaknjenec. Na spletu preveri, katera rastlina je primerna, nato pa odreži ustrezen del rastline, ga namoči v vodo in čez nekaj tednov bo rastlina pripravljena za v zemljo. Obdarovancu lahko podariš tudi lonček!

rastlina
4. Kazalo

Če je tvoj obdarovanec knjižni molj, mu podari kazalo. Za podlago lahko uporabiš papir, karton, usnje, blago, filc … Kazalo lahko poljubno okrasiš, ga plastificiraš, mu dodaš skupno fotografijo ali kakršenkoli okrasek.

5. Izlet

Za svojo družino ali prijatelje organiziraj izlet! Ni potrebno, da je darilo materialno, morda bodo tvoji najbližji veseli skupne dogodivščine. Izlet ni nujno, da je drag ali da je dogodivščina daleč stran.

Organiziraj sankanje na bližnjem hribu (če je tam sneg). Udeležite se božičnega koncerta lokalne glasbene skupine – nekateri tovrstni koncerti nimajo vstopnine. Sprehodite se po zasneženi pokrajini, v nahrbtniku pa s seboj vzemi topli napitek in kakšen prigrizek.

6. Zemljevid

V najbližji knjigarni ali trgovini s pisarniškim materialom kupi zemljevid srednje velikosti. Lahko ga tudi natisneš. Zemljevid lahko uokviriš ali nalepiš na stiropor. Podari ga obdarovancu, ki rad potuje, in bo na njem označeval, v katerih državah je že bil. Zato je morda dobro, če mu poleg zemljevida podariš še flomaster ali žebljičke.