Zdravje

Do dobre energije brez energijskih pijač

11. 3. 2024 avtor: Uredništvo
banner

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da energijske pijače pije kar 40,9 % mladostnikov, vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik. Najvišji odstotek pitja ugotavljajo pri 17-letnih fantih, med njimi je takih več kot polovica (60,3 %).

Ali veš, da lahko z eno popito pločevinko (500 ml) energijske pijače zaužiješ 55g sladkorja? Za boljšo predstavo, to je kar 11 vrečkic (5g) sladkorja! Prekomerno uživanje sladkorja je na dolgi rok povezano s tveganjem za prekomerno telesno maso, z nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in poškodovanjem, raztapljanjem zobne sklenine, pitje energijskih pijač pa lahko vpliva tudi na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja.

Po podatkih Urada za hrano in zdravila (FDA) je 400 miligramov (mg) kofeina na dan varna količina za večino odraslih. To je količina, ki bi jo dobili s približno štirimi skodelicami kave. Za mlade odrasle so priporočila za kofein veliko manjša, do največ 100 miligramov (mg) na dan. Številne energijske pijače vsebujejo več kot 100 mg kofeina, kar pomeni, da z njihovim uživanjem prekoračiš varen dnevni vnos.

Kratkoročno vnos čezmernih količin kofeina vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, glavobole, dehidracijo, razburjenost, lahko povzroča tudi tesnobo, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Še posebej tvegano je njihovo uživanje ob intenzivni telesni dejavnosti ali pa mešanje z alkoholom.

Energijske pijače ≠ športni napitki

Pogosto energijskih pijač ne ločimo od športnih napitkov, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo. Zaradi povečanega znojenja med vadbo in diuretičnega učinka kofeina lahko pride zaradi uživanja energijskih pijač med vadbo do hude dehidracije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice, lahko se sprožijo srčne aritmije. Nasprotno so športni napitki namenjeni predvsem nadomeščanju izgubljenih snovi po naporni vadbi, njihova sestava je torej povsem drugačna.

Za dobre telesne in miselne sposobnosti je pomembno predvsem, da ješ uravnoteženo hrano, da si dovolj telesno dejaven_a, pa tudi, da imaš pogoje za zadosten in kakovosten spanec oz. regeneracijo po telesnem naporu. Če si vključen_a v športne programe, je zaradi povečane telesne aktivnosti in s tem povečanega tveganja dehidracije pomemben zadosten vnos tekočine preko celega dneva. V večini primerov za pokritje potreb po vnosu tekočine pri teh starostih zadostuje voda.

Več informacij o energijskih pijačah najdeš na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tukaj.

Do dobre energije brez energijskih pijač

Akcijo, »Do dobre energije brez energijskih pijač,« ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje, podpira tudi Urad RS za mladino.

»Na Uradu RS za mladino podpiramo vse projekte in pobude, ki so usmerjene v zdravje mladih in v preprečevanje uživanja vseh vrst škodljivih snovi. Mladi so danes na mnoge zelo agresivne načine izpostavljeni številnim pritiskom iz okolja, ki jih silijo v sledenje nekim vzorcem obnašanja, ki pa niso nujno vedno pozitivno naravnani. Energijske pijače so zagotovo eden takih primerov, poleg tega je v porastu med mladimi tudi uživanje novih psihoaktivnih substanc, kar je zaenkrat še zelo neraziskano področje. Zato pozdravljamo kampanjo proti energijskim pijačam in se pridružujemo prizadevanjem za informiranje mladih o slabih vplivih iz okolja, ki jim prežijo na vsakem koraku. To v veliki meri počnejo tudi mladinski delavci/-ke preko programov mladinskega dela, ki jih Urad RS za mladino tudi financira.«

mag. Tina Kosi, direktorica Urada RS za mladino

V skupni akciji »Do dobre energije brez energijskih pijač,« ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje, sodelujejo: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Urad RS za mladino, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Inštitut za nutricionistiko, Zveza potrošnikov Slovenije, Sekcija za primarno pediatrijo, Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteta za šport, Športna unija Slovenije, Olimpijski komite Slovenije ̶ Združenje športnih zvez, SLOADO ̶ Slovenska antidoping organizacija, Odbojkarska zveza Slovenije, youngCaritas Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija: NoExcuse.

Vir: NIJZ