Okolje in trajnost

Do ekološko pridelane zelenjave z balkonskim vrtičkom

18. 8. 2023 avtor: Uredništvo
Vrtiček na balkonu, z zelenjavo v loncih.

V mesecu avgustu smo se na mlad.si posvetili tematiki kmetijstva in ekološko pridelane hrane, predvsem v okviru možnosti, ki jih za mlade pri kmetovanju ponuja Slovenija. Tokrat pa pišemo o tem kako si lahko nekaj zelenjave pridelamo tudi sami, kljub temu, da živimo v mesu, če le imamo balkon.

V mestnem vrvežu lahko košček narave, ki ga lahko poimenuješ za svojega, predstavlja osvežujoč pobeg. Balkonski vrt ne prinaša le pridiha zelenja v tvoj življenjski prostor, temveč tudi številne koristi za tvoje počutje in okolje. Če si mladi mestni prebivalec, ki želi spoznati radosti vrtnarjenja, ti bodo sledeči nasveti pomagal začeti s svojim vrtnim kotičkom.

Kaj pa, če nimam balkona?

Nekatere od rastlin (predvsem zelišča, rukola, redkvice, nekatere vrste paradižnika) bodo lepo uspevale, tudi če jih postavite na okensko polico s sončno lego. Če pa si želiš kaj več in živiš v Ljubljani, ima mestna občina Ljubljana urejenih 9 območij za vrtičkarstvo, in sicer: Dravlje, Štepanjsko naselje, Ježica, Rakova jelša, Vojkova, Iga Grudna, Grba, Vižmarje – Brod in Muste. Več informacij o vrtičkih v Ljubljani najdeš tukaj. Vrtički so na voljo tudi v Mariboru in drugih slovenskih mestih.

Kako začeti?

Prvi korak: Oceni svoj prostor

Preden se lotiš ustvarjanja balkonskega vrta, si dobro oglej svoj prostor. Izmeri dimenzije balkona in upoštevaj dejavnike, kot so izpostavljenost sončni svetlobi (balkon, ki je najbolj primeren za vrt, je s soncem obsijan vsaj šest ur dnevno), vetrovi in količina razpoložljivega prostora. Različne rastline imajo različne zahteve glede sončne svetlobe, zato ti bo poznavanje razmer na tvojem balkonu pomagalo pri izbiri pravih rastlin.

Drugi korak: Izbira rastlin

Izbira pravih rastlin je ključnega pomena za uspeh tvojega balkonskega vrta. Izberi rastline, ki dobro uspevajo v zabojnikih, kot so zelišča, na primer bazilika, meta in rožmarin, ali zelenjava, kot so (češnjev)paradižnik, paprika, rukola, kumare, brokoli, bučke, jajčevec, korenje, česen, čebula, solata, redkvice …

Tretji korak: Zberi orodje in potrebščine

Za začetek potrebuješ nekaj osnovnih potrebščin. To so posode ali lončki z drenažnimi luknjami, zemlja, semena ali sadike, posoda za zalivanje in majhen komplet vrtnarskega orodja, kot sta lopatka in vrtnarske škarje. Posode in lonce izberi glede na vrsto rastline, ki jo želiš posaditi, saj imajo rastline različno globoke korenine in se tudi drugače razraščajo (v širino in višino).

Četrti korak: Sezona sajenja

Idealen čas za sajenje je spomladi, sicer pa odvisen od posamezne rastline, ki jo želiš gojiti. Na spletu razišči sezone sajenja za izbrano rastlino, da ji zagotoviš najboljši začetek in pogoje rasti. Do takrat pa si shrani tole objavo!

Peti korak: Sajenje in nega

Izbrane rastline posadi v posode s kakovostno zemljo. Glede globine sajenja in razmikov med rastlinami upoštevaj navodila iz paketov s semeni ali nalepk za rastline. Rastline redno zalivaj, vendar pazi, da jih ne zalivaš preveč – večina rastlin ima raje rahlo vlažno zemljo. Ko bodo rastline rasle, jih obrezuj, tako namreč spodbudiš zdravo rast in preprečiš prenatrpanost.

Prednosti balkonskega vrtička

Gojenje lastnih zelišč in zelenjave pomeni, da boš imel_a dostop do svežih, ekoloških pridelkov kar doma, s tem pa prispevaš k bolj trajnostnemu načinu življenja, saj zmanjšuješ ogljični odtis in podpiraš lokalno biotsko raznovrstnost. Poleg tega vrtnarjenje zmanjšuje stres in anksioznost ter zagotavlja terapevtski pobeg od vsakodnevnih pritiskov, hkrati pa ponuja tudi dragocene lekcije o potrpežljivosti, negi in znanje o rasti in negi rastlin.

S skrbnim načrtovanjem, ustreznimi rastlinami in malo nege se lahko tvoj balkon spremeni v bujno oazo, kjer se lahko sprostiš, oddahneš in povežeš z naravo. Zato si pripravi orodje, umaži si roke in opazuj, kako se bo tvoj mini vrt razcvetel pod nebom.