Zabava in prosti čas

Kintradikshn – Le Serpentine (CMK)

10. 11. 2023 avtor: Center mladih Koper
plakat

Slovenska electro-rock mašina Kontradikshn je februarja letos izdala novo ploščo Ahead of Ourselves in se po pandemijskem dremežu vrača na odre po Sloveniji in širom. Na popolnoma na novo postavljenem setu bodo predstavili nove skladbe, manjkal pa ne bo niti starejši, že ustaljeni nabor pesmi. Domači trio imenu primerno združuje nezdružljivo in na hipnotičen ples privabi tudi tiste, ki se bolj poredko znajdejo na plesišču. Bendov spoj lomljenih ritmov, synth punka, sodobne elektronike in še česa je Sigic opisal kot srečanje The Prodigy, Laibach in The Chemical Brothers.

Rockline medtem hvali bendovo sposobnost ostajanja korak pred časom, slavospeve pa mu pojejo tudi po državah bivše Jugoslavije, kjer Kontradikshn nastopa že od samih začetkov – med drugim je bend leta 2013 med 400 tekmovalci osvojil 2. nagrado na največjem regionalnem festivalu za nove bende, Demofestu v Banja Luki. Uspeli so že dvakrat prepotovati vse države bivše Jugoslavije, v letu 2017 pa so premaknili svojo mejo s kar 13-dnevno turnejo in enajstimi koncerti po Avstriji, Češki, Poljski, Slovaški in Madžarski.

Od takrat so se zvrstili še številni nastopi in turneje tako po Sloveniji kot po Evropi, leta 2016 pa so izdali polnopravni prvenec Reframing, ki je težko pričakovanega naslednika prejel februarja letos.
Ob izdaji albuma so februarja letos razprodali klub Kino Šiška.

Novi val slovenske alternative oziroma krajše – Le Serpentine. Krajnski rock band, ki meša primesi alternative osemdesetih, indie rocka, dream popa in post punka. Vse to v slovenskem jeziku. Za skupino je že kar nekaj uspešnih koncertov na velikih in malih odrih po vsej Sloveniji. Septembra 2015 so izdali svoj prvenec ”Ujemi val”. V letu 2018 in 2019 so ‘’Le naprej’’, ‘’Črnobel’’, ‘’Zadeta od interneta’’ ter ‘’Vrtiljak’’ postale popevke tedna na Val202 in s tem zelo barvito napovedale drugi album ‘’Pobarvanka’’, ki je izšel oktobra 2019. Istega leta jih je v jutranji oddaji na Val 202 gostil Andrej Karoli. Februarja 2020 je sledilo izštekavanje pri Juretu Longyki v oddaji Izštekani na Val 202. S pesmijo “Ostani” so se leta 2022 po kratkem premoru znova pojavili na radijskih valovih in s tem napovedali svoj nastop na predizboru za pesem Evrovizije na EMI 2022, kjer so se predstavili s pesmijo “Tud teb se lahk zgodi”. Pesem “Ujemi val” iz njihovega prvenca, se trenutno vrti v mednarodno nagrajenem celovečernem dokumentarnem filmu “Ena Za Reko: Zgodba Save”.

Cena vstopnic: za mlade do 30. leta pet evrov, za ostale osem. Vrata se odprejo ob 20.30.