Zaposlovanje

Kua bi u lajfi?

3. 11. 2023 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi
plakat

Že šestič zapovrstjo bo Mladinski center Zagorje ob Savi (MC ZOS) odprl svoja spletna vrata spoznavanju raznovrstnih poklicev, tokrat v sodelovanju s Centrom za pravični prehod Zasavja. Kua bi u lajfi? je na sporedu v soboto, 11. novembra 2023, od 9.30 do 13.00, na spletni platformi Zoom.

Kaj je bolje, kot iz prve roke odkrivati, se podučiti, informirati in navdušiti o posameznih poklicih neposredno od ljudi, ki te poklice resnično opravljajo? MC ZOS s projektom Kua bi u lajfi? omogoča osnovnošolcem iz zadnje triade in srednješolcem, da neposredno spoznavajo raznolike poklice, odkrivajo, kaj jih v življenju veseli, ter se opremljajo za boljše in lažje odločitve o svoji prihodnosti.

V okviru načrta pravičnega prehoda Zasavja se regija pospešeno preoblikuje iz tradicionalne premogovne družbe v visokotehnološko in trajnostno, kar je EU podprla z razvojnimi sredstvi. S pravičnim prehodom bodo poleg aktivnosti v zasavskem gospodarstvu potekala tudi najrazličnejša usposabljanja in izobraževanja. Z vlaganjem v gospodarstvo v Zasavju se v okviru pravičnega prehoda tako odpirajo tudi nove priložnosti za mlade.

Doslej je pri projektu Kua bi u lajfi? sodelovalo več kot 400 mladih iz Zasavja, a tudi širše iz Slovenije, saj je naš glas segel preko regionalnih mej. Tudi tokrat vabimo mlade iz vse Slovenije, da se nam pridružijo.

Kaj lahko od projekta Kua bi u lajfi? pričakujejo mladi udeleženci?

Katere poklice lahko mladi spoznavajo?

Za pogovor bo mladim na voljo več kot 25 predstavnikov različnih poklicev. Nabor poklicev skuša v čim večji meri upoštevati želje in zanimanje, ki so ga mladi izrazili v preteklih letih, kot tudi realne potrebe po poklicih v prihodnosti.

Med poklici, ki bodo na voljo za spoznavanje, bodo predvidoma zdravnica, radijski voditelj, učitelj, specialist za digitalni marketing, tonski tehnik, operater CNC, psihoterapevtka, kemijski inženir ter tudi vodja direktorata pri Evropski komisiji. Natančen urnik posameznih poklicev bo objavljen na družabnih omrežjih MC ZOS ali pa nam pišite na info@mczos.si in vas obvestimo.

Z dogodkom želimo prispevati pri izobraževanju mladih za poklice prihodnosti, za katere morda še ne vemo, da bodo obstajali. Zato bodo pogovori s predstavniki posameznih poklicev iskali tudi neposredne povezave med poklici, veščinami in prihodnjimi potrebami po poklicih zlasti zasavske regije, ki jih prinaša tudi pravični prehod Zasavja.

Zakaj je projekt Kua bi u lajfi? tako pomemben?

V MC ZOS se zavedamo, da v življenju več časa od dela, porabimo le še za spanje. Zato je izjemnega pomena, da mladi najdejo, izberejo in se odločijo za poklic, ki jih veseli. Preprosto verjamemo, da je poklic nekaj, kar te v življenju lahko veseli. Je nekaj, kar nas vse dela junake vsakdana. Nas dela pripadnike družbe, ki tej – s svojimi poklici, veščinami in službami – nekaj prispevamo.

Verjamemo tudi, da zadovoljstvo na delovnem mestu lahko prispeva k boljši in bolj zdravi prihodnosti. Več kot nas bo zadovoljnih z opravljanjem svojega dela, bolj zadovoljna in srečna bo celotna družba.

Pravični prehod je nova usmeritev zasavske regije in načrt, ki gospodarstvu omogoča, da ponudi službe prihodnosti ter mladim zagotovi nove priložnosti, da svoje potenciale uresničijo in razvijejo v domačem okolju. Nenazadnje si želimo, da Zasavje postane privlačno za talent in znanje, ki lahko v polnosti ustvarja, se razvija in živi kakovostno življenje.

Vsak ima svoj klic, vsak ima svoj poklic. Kua bi u lajfi? je tukaj za to, da pomaga mladim odkrivati za kaj so po-klicani. Projekt Kua bi u lajfi? izvaja Mladinski center Zagorje ob Savi v sodelovanju s Centrom za pravični prehod Zasavja.

Logotipi