Neformalno izobraževanje / Zabava in prosti čas

Martin Rihtaršič: Dan v življenju organskega kemika

21. 10. 2022 avtor: Uredništvo

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z Gimnazijo Škofja Loka organizira poljudnoznanstveno predavanje v sklopu ASEF mladi umi z naslovom “Dan v življenju organskega kemika”. Predaval bo Martin Rihtaršič, štipendist ASEF generacije 2022 in magistrski študent kemije na UL FKKT.

Dogodek bo potekal v torek, 25. oktobra, ob 18. uri v prostorih Gimnazije Škofja Loka.

O predavatelju

Martin Rihtaršič zaključuje magistrski študij kemije na UL FKKT. Raziskovanje na področju organske kemije je začel na FKKT pod mentorstvom prof. Jerneja Iskre, kjer je spoznal svoje navdušenje nad delom v laboratoriju. Martin je letošnje poletje preživel na UIUC v ZDA, kjer je pod mentorstvom prof. Davida Šarlaha raziskoval totalno sintezo in derivatizacijo izokarbostirilnih alkaloidov. Če ga ne najdete v laboratoriju, se verjetno nahaja na plezalni steni ali odbojkarskem igrišču.

O predavanju

“Kaj kemiki ves dan počnejo v laboratoriju?” Na predavanju bomo pobližje spoznali delo raziskovalca na področju organske kemije. Sprehodili se bomo čez tipični raziskovalni dan in razložili nepogrešljive tehnike v organskem laboratoriju. S poljudno razlago bomo zapleten svet znanosti poskušali približati poslušalcem. Postavili se bomo v vlogo kemika, si postavljali raziskovalna vprašanja in razložili pomen temeljnih raziskav za reševanje konkretnih izzivov v farmaciji.


Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 25. oktobra najkasneje do 17. ure.


ASEF mladi umi

ASEF mladi umi je  serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.