Evropsko leto mladih

Mladi za mlade: “Evropa v viharnem svetu”

18. 11. 2022 avtor: Uredništvo

v okviru evropskega leta mladih vas Pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji vabi na spletno razpravo z naslovom “Evropa v viharnem svetu”, ki bo v petek, 18. novembra, ob 16.00 v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani.

Gostje bodo:

        – Klemen GROŠELJ, evropski poslanec (Renew)

        – Miriam MOŽGAN, diplomatka, strateška komunikatorica in strokovnjakinja za boj proti dezinformacijam in hibridnim grožnjam na Ministrstvu za zunanje zadeve 

        – dr. Uroš LIPUŠČEK, nekdanji dolgoletni dopisnik RTV Slovenije iz ZDA in Kitajske.

Razpravo bo povezoval študent mednarodnih odnosov Vasja Grošelj

Pridružite se jim v živo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani ali pa jih spremljajte v neposrednem spletnem prenosu na njihovem Facebook profilu.

***

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v letošnjem evropskem letu mladih zagnala cikel kratkih seminarjev z imenom Mladi za mlade, v katerih z mladimi obravnavajo aktualne evropske teme. Pretekle seminarje si lahko ogledate tukaj.

Na tokratni razpravi bodo gostje govorili o tem, kako naj se Evropa spopade z globalnimi izzivi, kakšne odnose naj gradi z drugimi silami in kje lahko najde svoje zunanjepolitične priložnosti. Evropska unija se je namreč znašla v zapletenem geostrateškem položaju. Namesto ponovne rasti in blagostanja, ki so ju mnogi pričakovali po pandemiji covida-19, je mednarodna skupnost vstopila v izjemno nestabilno obdobje, ki ga zaznamujejo ruska agresija na Ukrajino, skrajna politična polarizacija v ZDA ter utrjevanje oblasti Xi Jinpinga na Kitajskem.

Ključna vprašanja, na katera bodo skušali odgovoriti, so:

Kaj vmesne volitve povedo o stanju demokracije v ZDA? Kako si Evropejci razlagajo izide vmesnih volitev in kakšne so posledice za notranjo politiko in zunanje odnose ZDA?

Kdo zmaguje v informacijski vojni za Ukrajino? Bodo dezinformacije v hladnih zimskih mesecih še dodatno razklale evropsko družbo?

V kakšnih smereh se bo z novo sestavo predstavniškega doma in senata razvijala ameriška politika na različnih področjih, kot so varnost in obramba, multilateralizem in zveza Nato? Kakšni bodo čezatlantski odnosi v drugačnem, konservativno usmerjenem ameriškem kongresu?

Kaj nam ameriške vmesne volitve povedo – če sploh kaj – o predsedniških volitvah leta 2024? Kako močan je še »trumpizem«  in kako realna je vrnitev Donalda Trumpa leta 2024?  

Kako lahko vmesne volitve v ZDA vplivajo na Bidnovo kitajsko politiko? Ali bo Peking po 20. kongresu komunistične partije spremenil svoj pristop do Washingtona?

Kakšno alternativo Kitajska kot ključna izzivalka ZDA na globalnem geopolitičnem parketu pravzaprav ponuja in kako uspešna je pri tem – ne le v Evropi, ampak po svetu?

Vir: Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji