Okolje in trajnost

Mladi za mlade »Zeleno zavajanje: Kako ga prepoznati?

31. 3. 2023 avtor: Uredništvo

Ste že slišali za sedem grehov zelenega zavajanja?

O zavajajočih zelenih trditvah bodo z uglednimi gosti razpravljali na okrogli mizi Mladi za mlade »Zeleno zavajanje: Kako ga prepoznati?« v Hiši EU 5. aprila.

V sredo, 5. aprila, ob 14. uri bodo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani razpravljali o zelenem zavajanju. Na okrogli mizi z naslovom Mladi za mlade »Zeleno zavajanje: Kako ga prepoznati?« se bodo z uglednimi gosti pogovarjali o najbolj pogostih pojavnih oblikah t. i. greenwashinga, o tem, kako jih prepoznati, o prizadevanjih Evropskega parlamenta in EU v boju proti njemu in o pomenu in vlogi informiranja pri preprečevanju nepoštenih praks proizvajalcev na tem področju. Z njimi bodo:

Razpravo bosta povezovala Arnela Karat in Lovro Klinar. Prenos razprave boste lahko spremljali v živo na profilu Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji na Facebooku.

Kako zaščititi potrošnike pred zelenim zavajanjem?

Trenutno se s tem vprašanjem že ukvarjata dva predloga direktiv Evropske komisije, ki stavita na izobraževanje potrošnikov ob hkratnem preprečevanju širjenja lažnih in zavajajočih zelenih trditev. Komisija si med drugim prizadeva za večjo preglednost, zanesljivost in dokazljivost zelenih trditev, ki jih bodo morala podjetja znanstveno dokazati ali neodvisno preveriti.

Na okrogli mizi Mladi za mlade si želijo osvetliti tudi vlogo mladih pri preprečevanju zelenega zavajanja.

Ključna vprašanja, ki se jih bodo dotaknili v razpravi:

Prisluhnite razpravi o zelenem zavajanju v Hiši EU v sredo, 5. aprila, ob 14. uri.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji