Kultura

Obalne rime #56: Bakreni kralj

20. 4. 2023 avtor: Center mladih Koper

“Pravljica o bakru je zgodba o ravnovesju. Zgodba o čutenju – in o zapiranju pred svetom. Zgodba o odnosih, o malenkostih, o nežnosti. O redu in kaosu, o sprejemanju.”
Barbara Zemljič v spremni besedi

“Eliotovska pusta dežela, ki jo pesniško-dramsko postavlja 𝘡𝘨𝘰𝘥𝘣𝘢 𝘰 𝘣𝘢𝘬𝘳𝘦𝘯𝘦𝘮 𝘬𝘳𝘢𝘭𝘫𝘶, je izpraznjena vseh sledi misli in znotraj tega tudi distopična, tako čas, v katerem smo živeli zadnja leta. Svet, ki ga ubeseduje v sublimirani govorici poezije, je prazen in brez smisla. Kralj, ki nas asociira hkrati na Camusovega in Jarryjevega , oznanja nekakšno artaudovsko kugo, uničuje vse in vsakogar, celo to, kar je že mrtvo. /…/ Ta čista in umetelno izpisana pesniška igra ubesedi in utelesi serijo ponavljanj in razlik ter nas pri tem uroči kot poezija in dramatika hkrati ali – še bolje – kot dramski impulzi na rezilu pesniške ostrine.”
Tomaž Toporišič v utemeljitvi za nominacijo za nagrado Slavka Gruma

Knjigo je ilustrirala Marie Antonić, oblikovala Jana Kumberger. Bralno uprizoritev je režirala Katja Markič. Igrajo Lea Mihevc, Kaja Petrovič, Svit Stefanija (oz. alternacija) in Vid Karlovšek, v spremljavi zvočnih pokrajin Jake Bergerja.

Časovnica:
• Lara Višnjevec, branje poezije
• Ela Weber, branje poezije

• Urša Majcen: 𝘡𝘨𝘰𝘥𝘣𝘢 𝘰 𝘣𝘢𝘬𝘳𝘦𝘯𝘦𝘮 𝘬𝘳𝘢𝘭𝘫𝘶
> pogovor med Uršo Majcen in režiserko Katjo Markič
> bralna uprizoritev poetične igre

Dogodek bo povezoval ištrijanski poet Pêro Sŕce v sodelovanju s Syndrome of Unplugged (Market Garden). Tekom večera bo na voljo stojnica s knjigami.

Če pišeš poezijo ali zgodbe, se prijavi na branje in svoje pisanje predstavi javnosti. Svoja dela lahko bere vsak, prijave so še odprte. Prijava obvezna na obalne.rime@gmail.com, perosrce@zavodtrite.si ali v inbox Obalnih rim na FB.