Vključenost

Otvoritev razstave: ”Kaj si pa ti naredil?”

20. 5. 2024 avtor: Celjski mladinski center
banner

“Kaj si pa ti naredil?” je prvo vprašanje, ki ga dobi vsak obsojenec ob vstopu v zapor. Odgovor na to vprašanje pa je največkrat edini podatek, ki ga vemo o obsojencu.

Vedoč, da gre v ozadju vsakega moškega, ki prestaja kazen zapora za nekaj več kot zgolj kaznivo dejanje, smo se študentje socialne pedagogike odpravili v Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje. Tam smo se več tednov spoznavali s skupino obsojencev in se z njimi pogovarjali o njihovih življenjskih poteh. Z njihovo predhodno odobritvijo smo zgodbe zapisali in tako vsaka slika na tej razstavi predstavlja del zgodbe moških, s katerimi smo se pogovarjali.

Cilj te razstave je zaprtim moškim dati glas in možnost, da povedo, kdo so – kakšna življenja so živeli pred nastopom kazni zapora, kakšno je življenje v zaporu in kakšne želje in cilje imajo za čas, ko bodo zapustili zavod. Hkrati pa je naš namen te zgodbe približati širši javnosti in morda prispevati k drugačnemu razumevanju tistih, ki pristanejo v zaporu. Skozi celoten proces dela nas je ves čas vodila želja, da bi vsaj malo pripomogli k temu, da bi kot skupnost obsojencem, ki se bodo po izpustu trudili reintegrirati nazaj v družbo, omogočili boljšo priložnost za nov začetek.

Vabimo vas, da si ogledate razstavo moških, sinov, možev, očetov, bratov,… ljudi, ki so se iz najrazličnejših razlogov znašli za stenami zapora.

Otvoritev razstave bo v petek, 31. maja 2024, ob 11.00 v prostorih Mladinskega centra Celje (Mariborska cesta 2, 3000 Celje).

Razstavo si bo mogoče v prostorih Mladinskega centra Celje samostojno ogledati vse do konca junija 2024.

Otvoritev in kasnejši ogled sta brezplačna.