Kultura

Pleši, Brina

19. 2. 2024 avtor: Kulturni center Semič
plakat

Pleši Brina je plesni recital. V soboto, 2. marca, 2024, ob 19. uri ga bomo izvedli v Kulturnem centru Semič. Plesni recital so že odigrali v Črnomlju, postavili pa so ga ob 80-letnici 1. zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) v prostorih sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj.

Plesni recital Pleši, Brina govori o odnosu sodobne plesalke Marte Paulin – Brine in pesnika Karla Destovnika – Kajuha med vojno. Zgodba pripoveduje dogajanje vse od začetkov vojne pa do znamenitega pohoda XIV. divizije iz Bele krajine. Skozi recitacije in plesne slike plesalke Brine se predstavi njena plesna usoda, ki se zaključi pred 80. leti na črnomaljskem odru. Gre za eno osupljivejših in pretreslivejših zgodb, ki jo je napisal boj za svobodo.

Ustvarjalci: Brina Dokl, Rok Babič, 2B, Nina Jankovič, Katja Stariha, KUD Oton Župančič Vinica, Plesno društvo Krokar

Scenarij, režija: Nastasja Schweiger

Produkcija: ZIK Črnomelj

“Že večkrat so mi rekli, da bi lahko raje ustvarjala v prestolnici, lahko tudi v tujini. A če bi plesni recital Pleši, Brina ustvarila kje drugje, potem svoji Beli krajini ne bi mogla dati tisto, kar si zasluži. Dati tisto, kar jo bo dvigovalo, premikalo in razvijalo. Dati tisto, s čimer ji lahko povrnem, da mi daje vse to, kar nosim v sebi. In če bi ustvarjala kje drugje, potem ne bi imela priložnosti delati z mladimi, na katere sem ponosna do neba: Brina Dokl, Rok Babič, Katja Stariha, 2B, KUD Oton Župančič Vinica, Plesno Društvo Krokar, Nina Jankovič in Sašo Žepuhar,” 

je po predstavi na družbenem omrežju zapisala Nastasja Schweiger.

Cena vstopnice za mlade je šest evrov, cena vstopnice za ostale pa osem.