Mladinsko delo

Vabilo na informativno konferenco aplikacije ŠUR (šola, ulica, razvoj)

18. 11. 2022 avtor: Mladinska mreža MaMa

Zdravje mladih je danes primarnega pomena, zato je nujno, da skupaj z mladimi, njihovimi predlogi ter rešitvami vplivamo in omogočimo bolj zdravo prihodnost!

Živimo v svetu hitrih sprememb in nenehnega stresa, kar velikokrat privede do uporabe psihoaktivnih substanc pri mladih. Izrednega pomena je, da so mladostniki pravočasno poučeni o zdravem načinu življenja, imajo manj izzivov z duševnim zdravjem in prejmejo dovolj informacij ter potrebno podporo.

Z namenom krepitve zdravega življenjskega sloga mladih, vas vabimo na informativni dogodek, kjer bodo predstavljene vsebine mobilne aplikacije ŠUR. Ustvarili smo jo z namenom pomoči mladim in mlajšim odraslim na področju zmanjšanja rabe psihoaktivnih snovi (tobaka in alkohola), ter povezave z zdravo prehrano, gibanjem in samopodobo. Aplikacija ŠUR omogoča mladim zastavljanje anonimnih vprašanj, na katera jim odgovarjajo strokovnjaki.

Aplikacija ŠUR omogoča vpogled v težave oz. situacije, s katerimi se danes soočajo mladi, in ponuja rezultate, ki bodo odločevalce prepričali, da občutno zvišajo davke ter zagotovijo nižjo cenovno dostopnost za tobak in s tobakom povezane izdelke, alkohol in sladke pijače pri mladih.

Aplikacijo ŠUR smo razvili v sklopu projekta, ki ga vodi Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo – SZOTK. Partner v projektu je Mladinska mreža MaMa. Aplikacijo so pomagali razvijati strokovnjaki in mladi z Inštituta za finance in umetno inteligenco ter Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru ter programerja Dominik Ketiš in Boris Gomiunik.

Program je podprt s strani Nacionalne agencije MOVIT, programa Erasmus+ aktivnosti udejstvovanja mladih. Končni cilj programa je naložba v zdravje mladih in preventiva kronično nenalezljivih bolezni.

Na konferenci bodo aktivno sodelovali mladi, strokovnjaki in predstavniki NVO, predstavili pa bomo tudi kratek povzetek mednarodnega dogodka (»Workshop on tobacco taxation: regional issues in Europe«), ki smo se ga udeležili v Bruslju, ter Evropsko državljansko pobudo, katere cilj je doseči okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030.

Vljudno vabljeni v ponedeljek, 28. novembra 2022, od 10:00 do 12:30 prek aplikacije zoom.

Prijave zbirajo do 24. 11. 2022 na naslov: nvo.zdravje@tobak-zveza.si.