Neformalno izobraževanje / Zabava in prosti čas

Žiga Donik: Uporaba računalniških simulacij v medicini

2. 11. 2022 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentskim svetom Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru organizira poljudnoznanstveno predavanje v sklopu ASEF mladi umi z naslovom “Uporaba računalniških simulacij v medicini”. Predaval bo Žiga Donik, štipendist ASEF generacije 2022 in doktorski študent na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Dogodek bo potekal v sredo, 9. novembra, ob 19. uri v prostorih Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

O predavanju

S sodobnimi računalniškimi numeričnimi metodami lahko simuliramo marsikatere kompleksne mehanske procese v telesu. Ena izmed aplikacij so strukturne simulacije endovaskukarnih posegov, predvsem vstavljanja žilnih opornic. Področje je zelo aktualno saj so bolezni srca in ožilja vodilni vzrok smrti v svetu. Na podlagi računalniških analiz lahko dobimo vpogled v mehanski odziv mehkih tkiv, kar je lahko podlaga za planiranje posegov ali pa izboljšave medicinskih naprav. Na predavanju bodo predstavljene metode, ki se uporabljajo za simulacije v medicini, podrobneje pa bo predstavljen postopek analize vstavljanja žilne opornice in bolezni, ki jih lahko na tak način zdravimo.

O predavatelju

Žiga Donik je doktorski študent na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Zaključil je dodiplomski in magistrski študij strojništva, sedaj pa se ukvarja predvsem z izvajanjem strukturnih računalniških simulacij, konstruiranjem ter razvojem žilnih opornic. V okviru svojega raziskovalnega obiska preko ASEFa je obiskal dr. Luko Pocivavska na Univerzi v Chicagu, kjer se je bolje spoznal z multidisciplinarnim področjem biomehanike ter problematiko žilnih bolezni. V sklopu obiska je razvijal metode za računalniške analize vstavljanja žilnih opornic.


Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 9. novembra najkasneje do 18. ure.


ASEF mladi umi

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.