Kultura / Vključenost

Na premieri dokumentarnega Filma “Na Valovih Življenja” so tekle solze

13. 10. 2023 avtor: UMMI, Zavod za izobraževanje Koper
Kino, na valovih življenja

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je bila v torek popoldne, 10. oktobra 2023, v Cineplexxu Koper, slovesna premiera dokumentarnega filma “Na Valovih Življenja.” Ta ganljiv in iskren film prinaša zgodbo o stanovanjski skupnosti Val, v kateri živijo osebe z motnjami v duševnem razvoju. 

Film “Na Valovih Življenja” je iskrena pripoved o življenju, ustvarjalnosti in skupnosti. Skozi kamero so zajeti izjemni trenutki vsakdanjega življenja prebivalcev stanovanjske skupnosti Val, ki nam omogočajo globok vpogled v njihove svetove. Velik poudarek v filmu dajo njihovim 20 dobrim dejanjem, ki so jih uresničili v preteklem jubilejnem letu.

Stanovanjska skupnost Val
Stanovanjska skupnost Val, na fotografiji je zadnji prizor. Foto: Arhiv zavoda UMMI

Več o filmu pa producent s Črnega Vrha Lovrenc Habe. Kaj je povedal lahko poslušate v spodnjem zvočnem posnetku.

Pri ustvarjanju tega ganljivega dela je sodelovalo 12 predanih posameznikov, pa tudi vidni predstavniki zavoda in centra za socialno delo.  Scenaristka Ines Palčič je s svojo izjemno občutljivostjo za detajle ustvarila zgodbo, ki gledalca popelje v skromnost, prijaznost in iskrenost prebivalcev stanovanjske skupnosti. Hkrati pa predstavi tudi težave, s katerimi se zavod sooča. Producent Lovrenc Habe je v 4 dneh tekom pomladi in jeseni film posnel in poskrbel za tehnično dovršenost filma, ki ga je podprl zavod za izobraževanje Ummi iz Kopra.

Polna dvorana koprskega Cineplexxa je bila v torkovi premieri vidno zadovoljna, najbolj med njimi pa igralci. Tudi ugledni gostji, predstavnici občin Koper in Ankaran sta film pospremili z besedami, da je slednji dokaz, da se lahko drug od drugega veliko naučimo. Pomočnica direkorice CSD Južna Primorska Tatjana Frančeškin je bila še bolj odločna – dejala je, da so ji stanovalci stanovanjske skupnosti val za inspiracijo, saj cenijo še tako malo zmago. Javno pa je pohvalila direktorico skupnosti Ines Palčič, saj je v svoje delo vložila ogromno svojega tudi prostega časa.

Marija Mahne in Lovrenc Habe
Producent filma Lovrenc Habe in organizatorka pri Zavodu za Izobraževanje Marija Mahne; foto: Lovrenc Habe

Po premieri, ki je bila v prvi vrsti namenjena svojcem, pa tudi laični javnosti, je sledila zakuska z mislijo, da je treba uživati vsak dan in se veseliti še tako malih zmag, ki jih prinaša življenje.