Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

Dr. Tadej Krivec o napovedovanju električne porabe

10. 5. 2023 avtor: Inštitut ASEF
Tadej Krivec ASEF

V torek, 28. marca, je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z zavodom LokalPatriot v Novem mestu organizirala marčevsko poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF mladi umi. 

Predavanje z naslovom “Verjetnostno napovedovanje porabe električne energije” je izpeljal dr. Tadej Krivec, štipendist ASEF generacije 2021 in raziskovalec na Institutu Jožef Stefan.

V predavanju je Tadej najprej predstavil strojno učenje, ki ga je kontekstualiziral v sklopu pridobivanja znanja na podlagi izkušenj. To trditev je predstavil na primeru Chat GPT-ja in Google prevajalnika. Nato je beseda tekla o dinamičnih sistemih – sistemih, odvisnih od časa. To so naprimer delniški trgi, temperatura na zemlji, EKG ipd. Cilj pa je znati napovedati te podatke v prihodnosti na podlagi učenja na zgodovinskih podatkih. S tem pa je mladi predavatelj kasneje prešel na temo napovedovanja električne porabe ter proizvodnje energije s sončnimi celicami. Predstavil je vzroke in predlagan pristop, kako se lotiti te problematike.

Tadej je predavanje zaključil s predstavitvijo svoje izkušnje v okviru raziskovalnega obiska, ki ga je s podporo ASEF-a izvedel na Univerzi v Sydneyju v Avstraliji v sodelovanju z mentorjem ASEF, dr. Gregorjem Verbičem.

Na dogodku je zbrane uvodoma pozdravil predstavnik soorganizatorjev – LokalPatriot, Borut Pelko, celoten dogodek pa je povezoval Tine Šteger, štipendist ASEF generacije 2021. 

ASEF Mladi umi

ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.