Neformalno izobraževanje

Egla, Eni in Marija o treningu na Slovaškem

4. 1. 2024 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton
mladi

S podporo programa Erasmus+ je organizacija Sytev v decembru organizirala celotedensko usposabljanje v Oščadnici, na Slovaškem, na temo odvisnosti z naslovom Addiction; Educate and Recapture. Usposabljanje je vključevalo različne dejavnosti in teme, namenjene mladim. Ti so bili stari od 18 do 29 let. Sodelovalo je 10 držav: Slovenija, Slovaška, Italija, Madžarska, Ukrajina, Romunija, Grčija, Češka, Poljska in Srbija.

Cilj usposabljanja je bil ozaveščanje mladih o odvisnostih, ki so bile najprej razdeljene glede na tipologije. Razpravljalo se je o alkoholni odvisnosti, odvisnosti od narkotičnih substanc, odvisnosti od družbenih medijev in pornografije, nikotinske odvisnosti ter odvisnosti od igralništva. Te vrste odvisnosti so bile podrobno razpravljane v različnih kontekstih, fizičnih, psiholoških in socialnih. Poudarek je bil na odvisnosti od uporabe substanc zaradi malo informacij o tem področju in visokega tveganja.

Pomemben del usposabljanja je bila predstavitev problema odvisnosti v vsaki državi udeleženca. Udeleženci so izvedli raziskavo in predstavili informacije o stanju v svojih državah. To je vključevalo tudi vpogled v Slovaško, s pomočjo ankete v mestu Žilina. Anketa je zagotovila dragocene podatke za razumevanje obsega stigme v državi.

Predstavljeni so bili tudi znanstveni videi o fizioloških učinkih, ki prikazujejo, kako droge spodbujajo sproščanje dopamina v možganih in blokirajo receptorje za povratek, kar ustvarja presežne ravni dopamina med nevroni.

Pomembno je bilo poudariti povečanje empatičnih čustev pri mladinskih delavcih, da bi bili bolj pozorni na vsakodnevno psihološko borbo ljudi, ki trpijo zaradi zlorabe substanc. Še posebej se nam je vtisnil v spomin video, ki razlaga, da ta nevro razpored izhaja iz težav z navezanostjo v zgodnjem otroštvu, pa tudi iz osamljenosti in pomanjkanja smisla v življenju. Poleg tega smo sklenili, da bi s pravilno čustveno motivacijo, željo po ponovnem povezovanju s svojim notranjim otrokom in spodbudo lahko to motnjo pozdravili, pri čemer smo pozorni na družbene povezavo posameznika. V tem primeru droge le nadomestijo čustveno toplino, ki bi jo ljudje morali čutiti drug od drugega.

Poleg notranjih dejavnosti smo imeli tudi zunanjo dejavnost v mestu Žilina, kjer smo opravljali anketo o izobraževanju in odvisnosti, osredotočeno na vprašanje: Ali šole v Žilini zagotavljajo informacije o odvisnostih in ali so te informacije koristne. Druga ustvarjalna dejavnost je bila LARP (Live Action Role Play), kjer so se mladi združili pri organizaciji “gledališča zatiranih”, ki je poskrbelo za veliko smeha, zabave, pa tudi globokih sporočil.

Zadnja, a ne manj pomembna, je bila delavnica o stigmatizaciji, ki je mlade učila o stigmi in stigmatiziranih besedah, ki jih uporabljamo za identifikacijo ljudi, ki trpijo zaradi motnje uporabe substanc ali dojenčkov z fiziološko odvisnostjo od opiatov. Še posebej pomembno je, da se pravilno naslavlja te občutljive pojave.

Iz tega projekta smo se veliko naučile o odvisnosti, kot so stigmatizacija, empatične dejavnosti, znanstvene informacije in kako pristopiti in pomagati ljudem, ki trpijo zaradi motnje uporabe substanc. Z osebnega vidika je bila ta izkušnja nekaj, kar bomo vedno cenile. Dobro zasnovan program nam je omogočil, da smo pridobili vpogled ne le s psihološkega vidika ampak tudi s sociološkega.

Egla, Eni in Marija