Mladinsko delo / Okolje in trajnost

Ekološke zaobljube – čezmejno ERASMUS usposabljanje mladinskih delavcev

14. 12. 2022 avtor: PZS – Popotniško združenje Slovenije

Popotniško združenje Slovenije, nevladna organizacija s statusom delovanja v javnem interesu v mladinskem sektorju in na področju spodbujanja razvoja turizma je med 22. in 28. novembrom 2022 na Bohinju organizirala usposabljanje za mladinske delavce iz Španije, Portugalske, Hrvaške in Slovenije.

Smisel in cilj usposabljanja je bil opolnomočenje mladinskih delavcev na področju trajnostne mobilnosti in skrbi za okolje, zato so na primerih dobre prakse in po predavanjih in delavnicah ustvarili brošuro, ki bo v pomoč mladinskim delavcem pri naslednjih usposabljanjih in izmenjavah.

Mnogi namreč še danes razumejo recikliranje kot nekaj najboljšega, kar pa seveda ni res. Zato so na praktičnih primerih predstavili piramido 6R (Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Repair in Recycle), kjer je recikliranje zadnje še sprejemljivo dejanje, v kolikor res nobeno od prej navedenih ni možno.

Na projektu niso uporabili niti enega kosa papirja, ki prej še ni bil uporabljen. Tako so uporabljali stare, neuporabne plakate, ki so bili na hrbtni strani povsem uporabni, enako pa so uporabljali letake, ki so bili potiskani zgolj enostransko in so služili namesto novih listov.

Tudi temperatura v delovnem prostoru je bila takšna, da so nosili puloverje, seveda pa dovolj visoka, da niso potrebovali plaščev ali bund. Na to temo so tudi pripravili tri fotografije, ki ponazarjajo pretiravanje v ogrevanju, primerno ogrevanje in nezadostno ogrevanje v prostorih pozimi, kjer sta predstavnica iz Portugalske ter predstavnik in Hrvaške na šaljiv način prikazala, da pretiravanje v nobeni smeri ni primerno, predstavnik iz Slovenije pa, kako je treba odgovorno ogrevati, da se še počutimo prijetno in sproščeno.

Prekomerno – primerno – preslabo ogrevan prostor

V prostoru, kjer so se nahajali, so izvedli tudi ECO MAPPING, ki je izjemno preprosta tehnika s katero lahko posameznik brez predhodnih strokovnih znanj preveri vsak prostor (od učilnice, do kuhinje, dnevne sobe ali športne dvorane) po šestih kriterijih ter pripravi akcijski načrt za ukrepanje, pri čemer so ukrepi takojšnji, hitri in strateški. ECO MAPPING smo predstavili na preprostem primeru izgube toplote, ko ugotovimo, da okno ni zatesnjeno in da zaradi tega izgubljamo toploto. Na tem primeru so tudi predstavili tri faze ukrepanja. Kot takojšen ukrep so predlagali, da se pod okno namesti zvita deka, da omejimo izgubo, kot hiter ukrep je bil nakup tesnilnega traku, da zatesnimo okno, kot strateški pa načrtovanje zamenjave okna.

Vsi udeleženci so bili na koncu enotni, da je (čeprav se na prvi pogled zdi nerazumljivo) lenoba eden večjih sovražnikov okolja, kar so ves čas ugotavljali na primerih, saj je enostavneje zavreči plastenko, kot shraniti steklenico za večkratno uporabo, je enostavneje kupiti narezan sir v plastiki, kot v kosu in ga rezati sami, se je enostavneje peljati z avtom, kot javnim prevozom, je enostavneje naročiti hrano v več kosih embalaže, kot kuhati doma, je enostavneje zavreči in kupiti novo, kot popraviti …

Ves čas usposabljanja so tudi spremljali vsa pridobljena znanja in kompetence, ki smo jih pridobili in ki jih bodo udeleženkam in udeležencem tudi vpisali v Youth Pass.