Mobilnost mladih / Neformalno izobraževanje

Elise na usposabljanju v osrčju Švice

19. 3. 2024 avtor: Voluntariat
Mladi v Švici

Naša prostovoljka ESE programa Elise, ki dela v pisarni zavoda Voluntariat je z nami delila svojo izkušnjo na mednarodnem usposabljanju POT 2024, ki je potekalo med 14. in 20. februarjem v Švici.

Moja izkušnja v Bernu na usposabljanju POT 2024

Iskreno sem hvaležna, da sem se lahko udeležila usposabljanja POT 2024. Preden se poglobim v to, kaj se skriva za temi čudnimi kraticami, vam bom podala nekoliko več konteksta.

Sem Elise, Belgijka, ki že več kot 6 mesecev živi v Sloveniji. Razlog? Sodelujem v prostovoljnem projektu, financiranim s strani Evropske unije, imenovanem ESC (European Solidarity Corps). Sem prostovoljka pri organizaciji zavoda Voluntariat, slovenski veji Mednarodnega civilnega služenja (SCI), mednarodnega gibanja za mir.

Poleg številnih projektov moja organizacija nudi pomoč pri organiziranju prostovoljskih taborjenj v Sloveniji in pošilja prostovoljce na misije v tujino. Ena izmed mojih vlog v organizaciji je funkcija urednice za namestitev (Placement). Moja odgovornost je upravljanje prijav prostovoljcev, ki želijo sodelovati pri prostovoljskih taborih v Sloveniji ali v tujini s podporo zavoda Voluntariat.

Do sedaj nisem imela priložnosti opravljati operativnih nalog v tej vlogi, saj se sezona taborjenj uradno še ni začela. Da bi se pripravila na to, kar prihaja, sem imela priložnost sodelovati na POT usposabljanju uradnikov za namestitev, ki je potekalo v Bernu.

Pred začetkom usposabljanja sem se počutila malo vznemirjena. Čeprav sem že sodelovala pri podobnih aktivnostih, nisem bila prepričana, kaj pričakovati od tega posebnega usposabljanja. Na koncu se je vse izteklo dobro in sem zelo vesela, da sem bila del tega projekta.

Kaj je pravzaprav POT 2024?

To je usposabljanje, na katerem se je zbralo 20 uradnikov za namestitev iz vsega sveta, od Šrilanke do Mehike, od Združenih držav do Toga, od Nigerije do Italije, preko Francije, Poljske, Španije, Belgije, Švice, Azerbajdžana, Tunizije…

Ta edinstveni dogodek se je odvijal teden dni v Bernu, ki sta ga vodila dva izjemna trenerja, Sara in Thomas. Pripravila sta bogat in raznolik program za udeležence.

Imeli smo različne programske sklope. Nekateri so bili namenjeni, da bi se naučili več o mreži SCI, osredotočene na njeno nastanitev, vrednote, trenutne in prihodnje projekte. Drugi sklopi so bili bolj praktične narave, vključevali so učenje o programski opremi, ki jo uporabljamo za namestitev prostovoljcev, pa tudi številne predpise za vizume in zavarovanja. Na koncu smo se udeležili tudi seje, ki je bila zasnovana za razvijanje kreativnega in kritičnega mišljenja o našem položaju, zlasti obravnavajoč vprašanja diskriminacije in kako se z njimi soočiti.

Seveda naš čas ni bil posvečen samo delu. Imeli smo tudi čas namenjen sprostitvi. Ideja je bila, da se spoznamo z drugimi uradniki za namestitev, s katerimi bomo sodelovali v prihodnjih mesecih.

S tem namenom smo vsak večer uživali v dejavnostih, ki smo jih organizirali sami. Naučili smo se pisati pesmi, izdelovati origami, se vključili v zelo navdihujoče razprave in se zabavali med igranjem družabnih iger ter filmskimi večeri. Na prosto popoldne smo raziskovali mesto Bern in njihov karneval. Najbolj mi bo v spominu ostal pohod, na katerega smo se odpravilii zadnji dan ob 5.15 zjutraj.

Imela bom lepe spomine na to usposabljanje. Zdaj se počutim bolj mirno in bolj pripravljeno za to sezono taborjenj. Če bom potrebovala pomoč, vem, da se lahko zanesem na to čudovito ekipo uradnikov za namestitev, ki sem jih spoznala med tem usposabljanjem.

Hvala SCI Švici, ki nas je gostila, našim trenerjem, ki so nas vodili, fantastičnim udeležencem in prostovoljcem iz ekipe kuhinje.

Zapisala Elise Brasseur