Kultura

Festival mladinskega inovativnega teatra 2024

3. 4. 2024 avtor: KUD Pozitiv
mit 2024

Med 9. 1. in 15. 2. 2024 se je v Kreatoriju v Dijaškem domu Ivana Cankarja odvijal že 2. Festival MIT – Festival mladinskega inovativnega teatra.

Festival se je v produkciji KUD-a Pozitiv in DIC-a prvič odvijal lansko leto in je nastal z željo organizatorjev, da mladinskim gledališkim skupinam z vse Slovenije ponudijo možnost nastopanja na profesionalno opremljenem gledališkem odru ter širši javnosti predstavijo svoje delo. Festival poudarja inovativnost ter svež pristop h gledališki umetnosti – to sta tudi dva temeljna kriterija, ki poleg drugih predstavljajo pogoj za sprejem na festival. Festival je bil lansko leto zelo uspešen in si prizadeva postati tradicionalen ter se v svoji kvalitetni izvedbi postaviti ob bok vsem ostalim festivalom za ljubiteljsko gledališko dejavnost v državi.

Na festival se je tudi letos prijavilo lepo število mladinskih gledaliških skupin, vstopnico za vstop na festivalu pa si je pridobilo 5 najkvalitetnejših. Predstave, ki smo si jih ogledali na festivalu, so se potegovale za 3 laskave nagrade; MUZO za najbolj inovativno predstavo v celoti ter MUZO za posebne dosežke – ti dve nagradi je podelila strokovna komisija, ki je budno spremljala vseh pet tekmovalnih predstav in so jo letos sestavljali dramska igralca Sara Gorše in Vid Klemenc ter gledališka režiserka Mojca Madon. Letošnja novost pa je bila MUZA za najboljšo predstavo po izboru občinstva.

V tekmovalni program festivala se je uspelo letošnje leto uvrstit naslednjim:

Pester tekmovalni program je zaključila produkcija domačega Teatra Pozitiv z aktualno predstavo Tovarna neviht.

Na zadnji dan festivala so bile podeljene festivalske nagrade: