Kultura / Zabava in prosti čas

Festival tisočerih zgodb: Na poti do Centra mladih Ljubljana

12. 6. 2024 avtor: Mladi zmaji
Uokvirjena ilustracija Centra Mladih ljubljana, na okvirju napis Na poti do Centra mladih Ljubljana, v ozadju fasada Palače Cukrarna, na njej rdeče modri grafit.

V četrtek, 30. maja, je bilo pod Fabianijevim mostom, dežju navkljub, ponovno bolj živahno kot sicer. Mladi zmaji so v sodelovanju z Zavodom Škrateljc in Cukrarno organizirali celodnevni Festival tisočerih zgodb – Na poti do Centra mladih Ljubljana. Dogodek je bil namenjen predstavitvi novonastajajočega osrednjega mladinskega centra mladim in lokalni skupnosti ter pilotiranju vsebin, ki bodo v prihodnosti polnile zidove centra.

Svetleč napis Center mladih Lublana na info pultu.
Vir: Javni zavod Mladi zmaji, Avtor: Jon Žagar

Dopoldanski del je bil namenjen dijakom in nabiranju novega znanja. Pobližje so se seznanili z delom in življenjem Josipa Murna Aleksandrova ter se tudi sami preizkusili v kovanju rim. Preoblikovali so jih v šablone, ki si jih lahko ogledate v skate parku pred Cukrarno.

Popoldanski del je bil namenjen kulturi, druženju, zabavi in posvetu o zdravem načinu življenja. Za glasbeno kuliso je poskrbela Lotti Kavšek in Duo KentDiSajd. Mladi so skejtali v družbi RollEre in FlowRamps ter v družbi kolektiva Mlade rime prisluhnili verzom izpod peres mladih pesnic in pesnikov. KudLjud je s preprostimi gledališkimi igrami za vzpostavitev skupinske dinamike in vodenimi fizičnimi improvizacijami udeležence festivala spodbudil, da so se kljub deževnemu vremenu igrivo povezali drug z drugim ter s prostorom pod mostom.

Na beli tabli ilustracija drevesa s postit listki, zgoraj naslov Posvet o zdravju in dobrem počutju v CML. Pred tablo stoji ilustratorka, za mizo sedijo udeleženke.
Vir: Javni zavod Mladi zmaji, Avtor: Jon Žagar

Posvet o zdravju in dobrem počutju v Centru mladih Ljubljana je združil 33 strokovnjakov, mladih in drugih, ki so aktivni na področju zdravja in dobrega počutja, hkrati pa jih nagovarja tema mladih in/ali so na področju dela z mladimi aktivni. Na posvetu je zbrane nagovorila direktorica Mladih zmajev, Ksenja Perko, ki je predstavila koncept Centra mladih Ljubljana (CML), kjer bodo tematska nadstropja in vsebine povezane tudi z rdečo nitjo sočutja.

Posvet je bila namenjen risanju skupnih sanj in iskanju konkretnih predlogov vsebin za nadstropje, ki se bo nahajalo na podstrešju mladinskega centra. Posebnost tokratnega posveta je bila združitev moči s strateškim partnerjem nadstropja Društvom Center za pomoč mladim.

Premierno se je pod mostom odvila tudi modna revija Ciklon, zasnovana po principu visoke mode ali haute coutur. Kolekcija v celoti uporablja starejše ter odslužene materiale, preobražene v edinstvene in brezčasne kreacije. Zaživele so na modni pisti, ki želi pokazati, da lahko s pomočjo reciklaže ustvarimo nepozabne modne kreacije in visoko modo. Predstavilo se je 13 inovativnih ter drznih kreacij. Modno revijo sta oblikovala mlada modna oblikovalca – dijaka 3. letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF).

Letošnje sladko presenečenje je bil cuker leta. Glasovanje za naj tortico je bilo sila napeto in ob zaključku glasovanja je bil izid med sadno rezino in rezino Emona izenačen. Komisija je odločilni glas prepustila gostu večera in tako smo dobili zmagovalko – rezino Emona.

Na papirnatem krožničku tri monoporcijske tortice, v ozadju več krožničkov s torticami.

Poleg zadnjega glasovalnega paketka BiCovih tortic, je tudi celotno večerno sceno pojedel poet sodobnega časa – en in edini – NIPKE.

Na levi strani občinstvo, na desni Nipke sredi nastopa.
Vir: Javni zavod Mladi zmaji, Avtor: Jon Žagar

Celodnevno dogajanje je bilo pravi poklon ustvarjalnosti mladih, ki navdihujoče razmišljajo o življenju in skupnosti, izžarevajo učenje iz preteklosti, razumevanje sedanjosti in odgovornosti za prihodnost.

Za kartonastim fotografskim okvirjem z napisom Festival tisočerih zgodb in ilustracijo hiše in zmaja stojijo štirje ljudje.
Vir: Javni zavod Mladi zmaji, Avtor: Jon Žagar

Ker slika pove več kot 1000 besed, si lahko še več fotografij dogodka ogledate na FB strani Mladih zmajev.