EU zadeve

Gen Z in volitve: glasovati ali ne? Glasovati, seveda!

22. 5. 2024 avtor: Uredništvo
skrinjica

Nekateri iz generacije Z ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo pred 20 leti še niso bili rojeni ali pa so bili premladi, da bi se tega sploh zavedali. A glas rojenih po letu 1997 zato nič manj ne velja! Pravzaprav je vsak glas izredno pomemben – da o prihodnosti (mladih) ne bodo odločali drugi.

V nedeljo, 9. junija, zato vsi na volišča v svojem volilnem okraju! No, v bistvu lahko tudi prej ali pa na drugem volišču. Skratka – da se!

Zakaj na evropske volitve?

Nekaj o tem smo napisali že včeraj. Z vstopom Slovenije v EU smo Slovenci pridobili številne prednosti in tudi odgovornosti. Ena izmed slednjih je tudi oddaja glasu na evropskih volitvah za poslance, ki zastopajo naše interese in bodo zaščitili v prispevku omenjene prednosti za vse prebivalce v Uniji.

Ali veš, da je nedavno Evropski parlament sprejel akt o umetni inteligenci, ki med drugim prepoveduje uporabo AI pri izdelovanju podatkovnih baz za prepoznavanje obrazov?

Ali veš, da je 20 osnovnih dni dopusta za vse zaposlene v Sloveniji (in v drugih članicah EU) določil Evropski parlament?

Ali veš, da je Evropski parlament določil nekatera pravila za platformne delavce, za varnost na spletu in zaščito osebnih podatkov, ki so med najstrožjimi na svetu?

Ali veš, da so poslanci v Evropskem parlamentu izglasovali, da bo do konca leta 2024 USB-C polnilec postal standardni polni kabel?

Ali veš, da Evropski parlament kot evropski zakonodajni organ sprejema zakone in podzakonske akte, ki vpliva na vse pravne akte v Sloveniji?

Zaradi tega in še mnogo več odločitev, ki so jih sprejeli poslanci, gremo 9. junija na volitve. Pri tem odpadejo vsi izgovori.

Kje, kdaj in kako še lahko volim?

Če v nedeljo nimaš časa ali te ni v tvojem volilnem okraju, je slovenska državna volilna komisija poskrbela za vse.

Volitve devetih poslancev bodo potekale v nedeljo, 9. junija.

Predčasno glasovanje bo potekalo v torek, 4. junija, sredo, 5. junija, in četrtek, 6. junija.

Če boš v začetku junija denimo v bolnišnici (seveda, če to veš že vnaprej) ali si invalid, lahko glasuješ po pošti. Vlogo za glasovanje po pošti iz Slovenije lahko oddaš pri okrajni volilni komisiji do vključno 29. maja 2024. Vlogo pa je mogoče oddati tudi prek portala eUprava.

Volivke in volivci, ki boste na dan glasovanja izven okraja svojega stalnega prebivališča in želite glasovati na volišču v drugem okraju (t. i. omnia volišču), morate to sporočiti okrajni volilni komisiji, kjer ste vpisani v volilni imenik. Vlogo lahko oddate najpozneje do vključno 5. junija 2024. Vlogo pa je mogoče oddati tudi prek portala eUprava.

Seznam t. i. volišč omnia lahko najdeš na povezavi.

In ne pozabi! V Sloveniji bomo evropske volitve združili še s tremi referendumskimi vprašanji: o legalizaciji konoplje, o prostovoljnem končanju življenja in o preferenčnem glasu pri volitvah v Državni zbor RS.

Priporočamo:

Predvsem pa se odloči po svoji vesti in ne izpusti te možnost. Uporabi svoj glas, da ga ne bodo namesto tebe uporabili drugi. Zavedaj se svoje odgovornosti zaradi katere med drugim lahko uveljavljaš svoje pravice.

Glasovati ali ne? Glasovati, seveda!