Mladinsko delo

Helpsterka v klicnem centru in na terenu

6. 4. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

Mlada študentka Nuša je helspterka na UNICEF-u Slovenija. Študentsko delo helpsterke opravlja že nekaj let, preizkusila se je tako na terenu kot v klicnem centru. V svoji izjavi poziva študentke in študente, da se pridružijo ekipi helpsterjev.

Sem Nuša, študentka v klicnem centru Slovenske fundacije za UNICEF, z drugo besedo helpsterka. Moja glavna naloga je predstavitev programa Starši otrok sveta (SOS) in pozivanje sogovornikov, da se mu pridružijo ter tako otrokom omogočijo najučinkovitejšo pomoč.

Z delom na UNICEF-u sem začela kot face to face helpsterka, kar pomeni, da sem SOS predstavljala mimoidočim na ulici. Zaradi študija sem se nato preselila v Ljubljano in bila povabljena v ekipo klicnega centra. Tako sem postala ena redkih helpsterjev, ki so se imeli priložnost preizkusiti na dveh tako različnih delovnih mestih z istim plemenitim ciljem – zagotoviti otrokom po svetu boljše življenje. Delo na terenu v face to face ekipi se mi je zdelo nekoliko bolj razgibano, saj sem imela vsak dan priložnost spoznati mnogo zanimivih ljudi s še bolj zanimivimi zgodbami, pogovori z njimi pa so se mi zato močneje vtisnili v spomin. Tak način neposredne komunikacije z neznanci sem vzela tudi kot priložnost, da premagam tremo pred javnim nastopanjem in se naučim suvereno odzivati v nepredvidljivih situacijah. V klicnem centru nekoliko pogrešam pristen stik, ki smo ga v živo vzpostavili z darovalci, saj je le z glasom preko telefonske linije pri sogovornikih težje vzbuditi zaupanje, po drugi strani pa zdaj kličem ljudi, ki so bolj naklonjeni darovanju, zato so večinoma tudi pogovori z njimi nekoliko lažji.

Ne glede na prednosti ali slabosti posameznega načina helpsterstva, je moja glavna motivacija še vedno vedenje, da s svojim delom otrokom omogočam lepše otroštvo. Po vsem tem času mi še vedno zaigra srce, ko se posameznik odloči postati darovalec in tako pomagati, ko slišim lepe novice o številu rešenih   življenj s terena, ali zgolj ob posnetkih nasmejanih otrok, ki so lahko na novo zaživeli. Kot del UNICEF-ove ekipe, sem tekom teh nekaj let osebnostno zrasla na področju komunikacije, se izboljšala v potrpežljivosti, delo pa me naučilo hvaležnosti, saj me vedno znova opominja, da so nam popolnoma vsakdanje dobrine za nekatere po svetu nedosegljiv oziroma le s težavo dosegljiv luksuz.

Nuša, 22 let

Tako je zapisala Helpsterka Nuša, ki s svojim delom na UNICEF-u Slovenija pomaga reševati življenja otrok po vsem svetu. Pridružiš se ji lahko tudi ti! Več informacij najdeš tukaj.