Zdravje

»Heroji furajo v pižamah« na Ptuju

21. 10. 2020 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj

Mladi na Ptuju za poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola.

Center interesnih dejavnosti Ptuj je v soorganizaciji z Zavodom Vozim in v sodelovanju z dijaki Gimnazije Ptuj  ter Mestno občino Ptuj  organiziral posvet v okviru projekta »Heroji furajo v pižamah« z namenom zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola ter škodljive rabe alkohola med mladimi.

V prvem delu posveta je sodelovalo več govorcev. Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyote Adria je predstavil japonski primer reševanja problematike vožnje pod vplivom alkohola. Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je prisotne preko videa nagovorila dr. Maja Roškar in predstavila dejstvo, da varnega pitja alkohola ni, je zgolj bolj ali manj tvegano. Vesna Marinko, predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa je opozorila na to, da se večina nesreč, v katerih so udeleženi mladi zgodi ob vikendih, v zgodnjih jutranjih urah, ko se mladi vračajo iz zabav. Franc Kozel, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj se je osredotočil na stanje prometne varnosti v Mestni občini Ptuj v zadnjih 10 letih. Nadalje je zbrane nagovoril mag. Aleksander Lubej, komandir Policijske postaje Ptuj. Predstavil je stanje zadnjih štirih let na področju Policijske postaje Ptuj, kjer se je med mladimi, na področju vožnje pod vplivom alkohola, stanje poslabšalo. Tadej Korošak, namestnik poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj, je s prikazom videa predstavil postopke reševanja v prometnih nesrečah. Prisotne pa se je najbolj dotaknilo pričevanje Žige Breznikaambasadorja Zavoda VOZIM, ki je pri svojih 20. letih doživel prometno nesrečo in utrpel poškodbo hrbtenjače.

Jedro posveta so tvorili dijaki Gimnazija Ptuj, ki so v drugem delu posveta  skozi delavnico poskusili poiskati kreativne rešitve, kako uspešno reševati omenjeno problematiko, predvsem pa so imeli priložnostda izrazijo svoja stališča ter podajo konkretne rešitve lokalni skupnosti. Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj se je dogodku pridružila v sklepnem delu in poslušala ugotovitve in predloge dijakov.

Mladi so si bili enotni v razmišljanju, da je alkohol preveč dostopen in družbeno preveč sprejemljiv, zato bi mladi morali spodbujati »nepitje« alkohola. Predlagali so nekaj ukrepov, ki bi jih lahko  implementirale lokalne skupnosti in druge odgovorne institucije:   

Vir: Center interesnih dejavnosti Ptuj