Zdravje

Heroji znova poskrbeli, da so obiskovalci zabav varno prišli domov

22. 9. 2022 avtor: Zavod VOZIM

Zavod Vozim je bil z iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah čez poletje del dogodkov, v okviru katerih so ozaveščali o pomenu varne vožnje, še posebej v povezavi z alkoholom in namero, da vinjeni sedemo za volan.

Prisotni so bili na koncertu Pera Lovšina v okviru Dneva mladosti v Piranu, ki se je odvil 25.5.2022, v soboto, 4.6.2022, na Orientacijskem kvizu v Ormožu, koncertu The Moonlighting Orchestra, ki se je odvil v četrtek, 11.8.2022, v Letnem gledališču Limberk, v soboto, 27.8.2022, na Generator festivalu v Mladinskem centru Krško in v soboto, 3.9.2022, na Žalski noči mladih. Skupno so letos na koncertih in dogodkih dosegli približno 4800 obiskovalcev, za prevoz domov z njimi pa se je odločilo 22 oseb.

Poleg brezplačnega prevoza so obiskovalcem nudili informacije o varni vožnji oz. udeležbi v prometu ter odgovornem vedenju na cesti in drugače, če pijemo. Možna je bila tudi uporaba alkotesta, kjer so vse, ki so napihali 0,0, čakale simbolične nagrade.

“Poznam svoje meje” – najbolj pogost razlog za vožnjo pod vplivom alkohola

Na vseh dogodkih so tako mladi kot tudi starejši praviloma vsi segli po alkoholnih pijačah, redko kateri se je odločil za vodo ali sok. Ti so jim priznali, da so zadolženi, da skupino prijateljev peljejo domov in so se tako dogovorili preden odhodom na zabavo. Kljub temu, da se je večina obiskovalcev na dogodke pripeljala ali vsaj prišla peš, pa so ob vprašanju, ali želijo domov z njimi ali drugim prevozom, velikokrat zatrjevali, da »poznajo mejo, do katere lahko še pijejo in se čutijo sposobne sesti za volan in odpeljati«.

S takšnimi in podobnimi izjavami se srečujejo tudi na delavnicah za mlade, ki jih izvajajo na srednjih šolah. Na njih preverjajo, s katerimi miti in rekli se srečujejo in jih slišijo doma ali v drugem okolju ter ali jim verjamejo in zakaj. Nato jih poskušajo skupaj z njimi ovreči, saj je »poznati svojo mejo« zelo zavajajoče, ko je človek že pod vplivom, pa o njej zelo težko presojati.

Kljub temu, da se z iniciativo in njenimi aktivnostmi zavzemajo za zmanjševanje prisotnosti alkohola v prometu in na cesti ter podpiramo to, da se ljudje dogovorijo, kdo bo vozil, če družba pije alkoholne pijače, ne podpirajo normaliziranja druženja in zabave z alkoholom. Ta je v naši družbi namreč bolj prisoten kot v večini drugih držav. Po registrirani porabi čistega alkohola na prebivalca se že desetletja uvrščamo v svetovni vrh. Ker si prizadevajo za zmanjševanje alkohola na cesti, se morajo zato tudi zavzemati za zmanjševanje prisotnosti alkohola v družbi nasploh – manj kot ga bo v družbi, manj ga bo posledično na cesti.

Vožnje z zabav in ozaveščevalni Vau večeri s srečnim koncem so del iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola, Heroji furajo v pižamah, kjer mlade in druge, ki so na koncertu ali žuru spili kaj alkoholnega, brezplačno peljejo domov ter hkrati opozarjajo na morebitne posledice vožnje pod vplivom. Posebnost teh je, da so vozniki poškodovanci v prometu, ki so zaradi spleta okoliščin pristali na vozičku.