Organizacije za mlade / Zabava in prosti čas

Intenzivne priprave na krajevne oratorije

3. 7. 2023 avtor: Zavod Salesianum
oratorij 2023

Oratorijskim animatorjem poleti res ni dolgčas. V naslednjih dveh mesecih se bo po Sloveniji zvrstilo 300 oratorijev, ki se jih bo udeležilo več kot 22.000 otrok. A bolj ali manj intenzivne priprave potekajo že celo pomlad. Da bi jim pri tem pomagal, je Oratorij Slovenija med pomladnimi meseci pripravil vrsto dogodkov. Najbolj množični so bili »Animastarti«, ki se jih je skupno udeležilo približno 900 animatorjev, sledilo pa je še več drugih projektov.

Da bi se kar najbolje pripravili na svojo novo vlogo, so za oratorijske voditelje letos izvedli kar tri usposabljanja. Decembrskega v Veržeju se je udeležilo 13, februarskega v Repnjah 25 in aprilskega v Repnjah 18 novih mladih voditeljev. Skupno je torej certifikat Oratorijski voditelj letos prejelo 56 mladih. Na usposabljanju so obnovili svoje znanje o Janezu Bosku in preventivnem vzgojnem sistemu ter pridobili dodatne kompetence za vodenje skupine animatorjev, za načrtovanje projektov itd.

Čas po veliki noči so pri Oratoriju Slovenija izkoristili za to, da so voditeljem omogočili priložnost za podelitev svojih izkušenj in dobrih praks. 15. aprila je posvet tako potekal v Novem mestu, 19. maja v Celju in 27. maja v Murski Soboti.

Vsi trije dogodki so mladim voditeljem prinesli številne nove ideje in znanja, ki jih bodo lahko uporabljali na prihajajočih oratorijih, in jim dali nov zagon za letošnje delo na oratorijih.

Med vsem tem so potekala tudi usposabljanja oratorijskih animatorjev. Od marca do konca junija so trenerji obiskali 12 krajev in tam izvedli različne pakete usposabljanj, odvisno od potreb animatorske skupine. A sezone še ni konec in marsikateri voditelj se za usposabljanje svojih animatorjev odloči tudi tekom poletja.

V okviru aplikacije YouVersion so vzpostavili oratorijski bralni načrt z odlomki dneva, preko katere se lahko animatorska skupina bolje pripravi na letošnjo tematiko. Posnetih in objavljenih je bilo 18 novih plesov, ki se jih lahko naučijo otroci in animatorji. Prenovili smo Animatorski spodbujevalnik, ki pomaga animatorskim skupinam k boljši pripravi na oratorije. Podprli smo snemanje oratorijske zgodbe, tako da bo ponovno zaživela v filmski obliki. Pripravili smo oratorijsko aplikacijo, ki bo služila kot administrativno orodje pri vodenju podatkov o prijavljenih otrocih, in še veliko več …

Vse je torej pripravljeno na letošnje oratorije! Naj se oratorijsko veselje začne!

Vir: Oratorij Slovenija