Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Intervju z Anjo Lukšič: “Včasih se mi zdi, da sem od kakšnega našega srečanja jaz odnesla več kot dekleti”

19. 5. 2023 avtor: Zavod MISSS
nacionalni teden prostovoljstva

Prostovoljstvo se je močno razplamtelo v današnji družbi, v kateri so več kot dobrodošla prijazna beseda in dobra dejanja. Zato tudi letos na Zavodu MISSS obeležujemo prav poseben teden, 24. Nacionalni teden prostovoljstva.

Pri nas imajo prostovoljci in njihovo delo že vrsto let prav posebno mesto. Prostovoljstvo je pravzaprav ena izmed glavnih dejavnosti našega zavoda. V letu 2022 je pri nas prostovoljno delo opravljajo 64 prostovoljcev, letos pa že 34 prostovoljcev. Več o Anji Lukšič, ki že dolgo namenja svoj čas delu z otroki in mladostniki in o tem, kaj njen pomeni biti prostovoljka, si lahko preberete v kratkem intervjuju.

Anja Lukšič
Anja Lukšič, osebni arhiv

Kako bi se na kratko predstavila?

Sem Anja, zaključujem študij na Pedagoški fakulteti, prosti čas rada preživljam s prijatelji, v naravi, na koncertih … in s prostovoljnim delom.

Zakaj si se odločila za prostovoljno delo? Zakaj to rada počneš?

V resnici sem se za to najprej odločila, ker sem želela svoj prosti čas preživljati bolj koristno, kot pa s ‘poležavanjem’. Potem pa, ko sem spoznala ‘svoji dekleti’, sem se vsakič res še bolj veselila naših druženj.

Katere so po tvojem mnenju glavne lastnosti, ki jih mora imeti dober prostovoljec?

Po mojem mora znati prisluhniti, svetovati, se pošaliti, predvsem pa na prostovoljstvo ne sme gledati kot na breme.

Kaj je po tvojem mnenju glavno vodilo prostovoljstva?

Da tisti, ki lahko, ponudimo pomoč, ko in kjer jo lahko. Žal v življenju nimamo vsi enakih možnosti oziroma pridejo trenutki, ko potrebujemo pomoč drugega.

Ali prostovoljstvo doživljaš kot delo?

Ne, zame je to včasih bolj podobno druženju s prijatelji, pri čemer pa se moraš kot prostovoljec seveda vseeno zavedati, da je pozornost usmerjena v  otroka/mladostnika.

Kaj je tvoja pridobitev zase, ko svoj čas namenjaš prostovoljnemu delu? Ali se tudi sama kaj naučiš?

Sama sem se s prostovoljnim delom veliko naučila o delu z mladostniki, otroki, kako oni gledajo na svet, spoznala sem različne kulture in razrešila marsikatere stereotipe. Včasih se mi zdi, da sem od kakšnega našega srečanja jaz odnesla več kot dekleti.
 

Zakaj je po tvojem tako pomembno, da se ljudje posvečamo prostovoljnemu delu?

Zdi se mi, da lahko vsak od nas na nek način prispeva svoj del k boljši družbi, prostovoljstvo pa se mi zdi en super način za doseganje le-tega.

Kako je prostovoljstvo vplivalo na tvoje življenje oziroma kariero?


Postani naš/a prostovoljec/ka tudi ti.