Šport

Je ples šport, umetnost ali zabava? Vse obenem

11. 8. 2022 avtor: Center eksperimentov Maribor

V EKTC Maribor so opravili zanimiv intervju z mlado umetnico in plesalko Petro Preininger, ki jim je predstavila veliko zanimivega o plesu. Petra je diplomirana profesorica likovne pedagogike, vizažistka ter bivša tekmovalna plesalka. Zadnja leta pa se s plesom ukvarjam rekreativno in v matičnem Plesnem klubu Podčetrtek vodim skupine družabnih plesov za odrasle.

Petra jim predstavi veliko pozitivnih učinkov plesa. Tako ima na primer ples v paru mnogo pozitivnih učinkov na telo in duha. Velja za umetnost in hrati za šport. Ples zahteva usklajeno in harmonično gibanje v pravilni telesni drži. Hrbtne mišice se med plesom krepijo in zato ni dvoma, da ples vzdržuje pravilen položaj in ukrivljenost hrbtenice.

Mnogi športi, za razliko od plesa, določene mišične skupine krepijo izrazito nesorazmerno, s čimer se ustvarjajo neravnovesja, kar je pogosto dober recept za težave s hrbtenico v zrelem življenjskem obodbju, pa tudi recept za težave s kolki in koleni, čemur smo vsakodnevno lahko priča. Na drugi strani pa prihaja do zaspanosti mnogih mišičnih skupin in njihovega krajšanja ter togosti, kar se kaže v nefleksibilnosti, neelastičnosti, torej v nezmožnosti izvajanja polnih gibov.

Zaradi gibanja v vseh smereh, kontra gibanja v kombinaciji z nenadnimi spremembami smeri in nasploh raznolikosti gibanja v različnih ravninah, s plesom aktiviramo in natreniramo vse mišične skupine telesa, tudi tiste, ki jih pri drugih aktivnostih, kot je na primer dvigovanje uteži, sploh ne uporabljamo in se jih ne zavedamo.

O tem in še mnogo več si lahko preberete na povezavi.